Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szerdai, felsőoktatási kormányrendeletre hivatkozva érvényteleníti a félévet az SZFE kuratóriuma

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tájékoztatót tett közzé a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma az SZFE honlapján péntek este, amely szerint az egyetem fenntartója a szerdán megjelent, felsőoktatási félévek érvénytelenítéséről szóló, 522/2020. (XI. 25.). kormányrendelet alapján megerősítette, hogy

„a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn. Ezért az SZFE-n az oktatási tevékenység csak 2021. február 1. után folytatható”.

Ez tehát azt jelenti, hogy erre a félévre az egyetemfoglalók által illegitimnek tartott kuratórium hivatalosan is beszünteti az oktatást az SZFE-n.

Mindennek előzménye, hogy Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes már november 6-án bejelentette, hogy leállítják az oktatást, mivel  a blokád miatt nem tudják ellenőrizni azt.

Viszont akkor az egyetemfoglaló diákok azt mondták, mivel az oktatás felfüggesztése az Oktatási Hivatal hatásköre, és nem másé, ők ugyanúgy folytatni tervezik a tanulást.

Az Oktatási Jogok Biztosa pedig szintén azt állapította meg, hogy a kuratóriumnak nincs felhatalmazása arra, hogy felfüggessze az oktatást, a felfüggesztéssel pedig a hallgatók alkotmányos jogait sérti.

Csakhogy szerdán a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely szerint a vészhelyzet ideje alatt az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet vagy a tanévet, amennyiben valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni jogszerűen a tanulmányi kötelezettségeket, illetve nem lehet ellenőrizni azt. A 444 azt írja, rendkívüli helyzet okai lehetnek:

  • közegészségügyi ok,
  • közbiztonsági ok,
  • természeti csapás,
  • a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet .

A hírportál szerint ezzel a rendelet jogalapot teremtett arra, hogy az SZFE-t vezető kuratórium felfüggeszthesse az oktatást a diákok által elfoglalt egyetemen.

A hallgatók egyébként már csütörtökön, a rendelet kihirdetése után azt nyilatkozták, hogy a kormány így az

„az összes magyarországi felsőoktatási intézmény közösségét megfosztja autonómiájától”.

Ugyanakkor szerintük náluk nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, amely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését, így bíztak benne, hogy a kuratórium nem él majd ezzel a felhatalmazással.

A kuratórium a honlapon közzétett bejegyzésben azt írja, felkérik az intézmény vezetését, hogy intézkedjen a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák.

Az SZFE alapítványi modellváltását és az azt követő egyetemfoglalást, valamint tüntetéshullámot szorosan követtük a Mércén, az erről szóló cikkeinket itt lehet elolvasni.