Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE diákjai szerint minden egyetemet megfosztott az autonómiájától a tegnapi kormányrendelet

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány a tegnap este megjelent Magyar Közlönyben ad lehetőséget a felsőoktatási intémények fenntarójának arra, hogy egy félévet el nem ismeretnek nyilvánítson, amennyiben nem tudja ellenőrizni az órákat.- vette észre a HVG.

Közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó – az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett – megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa.

Az eddigiekkel ellentétben a döntéssel szembeni közigazgatási pernek nincs halasztó hatálya, tehát ha az intézményvezető ügy dönt, nem ismeri el a diákok szemeszterét, akkor az azonnali hatállyal teljesítésre kerül.

Annyi engedmémyt ad a rendelkezés a hallgatók számára,hogy az ilyen módon el nem fogadott félév nem számít bele a a diploma vagy a doktori fokozat megszerzésének határidejébe, illetve abba a 12 félévbe, amennyinél hosszabban nem lehet állami ösztöndíjat kapni.

Ez a rendelet nyílvánvalóan érintené az SZFE ügyét, ahol az egyetemfoglalás 71 napja alatt a minisztérium által az iskola fölé kirendelt kuratórium, illetve az általuk pozícióba helyezett Szarka Gábor kancellár és a rektor helyetteseket nem engedték be az épületbe, nem engedték, hogy a tanórákat ellenőrizzék, mivel a hallgatók nem ismerték el legitimitásukat.

Az intézményben azóta is vita folyik a félév elismeréséről, miután Szarka először előre hozta, majd meghosszabbította az őszi szünetet, végül pedig önkényesen felfüggesztette, az állításaival ellentétben igenis folyó oktatást.

Az Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói közleményben reagáltak a tegnap este megjelent rendeletre, ebben úgy fogalmaznak,

A Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége a rendkívüli helyzet meghatározását értelmezve arra jutott, hogy intézményünkben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését.

A hallgatók szerint a tanév rendjétés a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti. Szerintük ezen veszélyek elháríthatóak,  amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép.

A Hallgatói Önkormányzat, november elején, amikor az illegitim vezetőség megkísérelte az oktatási tevékenység és a tanulmányi félév felfüggesztését, jogorvoslattal élt – a vonatkozó közigazgatási per halasztó hatálya jelen pillanatban is érvényes.

A hallgatók jelzik azt is, bíznak benne, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma újonnan kapott felhatalmazásával nem él.

Az oktatás biztosított és fennálló feltételeit úgy gondolják, a vezetés ellenőrizheti az Egyetem közössége által összeállított bizonyító erejű dokumentáció segítségével, melyet az Oktatási Hivatalhoz éppen a kuratórium által megbízott vezetőség feladata lenne eljuttatni. Az általuk el nem ismert vezetőség és feltehetően a kuratórium is hetek óta birtokában van a hivatkozott dokumentációnak.

Az egészségügyi veszélyhelyzet minél hatékonyabb elhárítása érdekében rendeleti kormányzás útján hozott rendelkezés, mely a hallgatói érdekképviseletek, a szenátusok és az akadémiai vezetések véleményezési jogát teljes mértékben figyelmen kívül hagyó fenntartói intézkedést lehetővé teszi, időlegesen az összes magyarországi felsőoktatási intézmény közösségét megfosztja autonómiájától.

-írják a hallgatók.

A Színház és Filmművészeti Egyetem körüli eseményekről és csatározásról rendszeresen beszámolunk a Mérce hasábjain, vonatkozó cikkeinket ezen a linken találjátok.

Címlapkép: Mérce fotó