Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Őszi szünetre hivatkozva kizárták az egyik SZFE-s osztályt a tanteremből

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az SZFE-n tanuló látványtervező osztályt hétfő reggel nem engedték be az egyetem Szentkirályi utcai épületében található tantermükbe – írta meg az ATV.hu helyszíni tudósítójának beszámolója alapján.

Az ATV úgy tudja, az osztálynak azt mondták, hogy azért nem adhatják oda a termük kulcsát, mert őszi szünet van.

Az őszi szünetet ugyan hivatalosan a járványhelyzetre hivatkozva Szarka Gábor kancellár rendelte el múlt pénteken, de a hallgatók és az oktatók nem ismerik el, hogy a héten előrehozott őszi szünet van az egyetemen, mert a tanév eredeti rendje szerint a szünet csak a jövő héten lenne.

A 444 arról számol be, hogy az egyetem oktatói és hallgatói vitatják a teremből való kizárás jogszerűségét, pénteken a bíróságon is megtámadták Szarka őszi szünetről szóló határozatát, aminek eleve halasztó hatálya van. Arra hivatkoznak, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a szabadság kiadásását a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell a munkavállalóval, ezért jelenleg is zajlik az oktatás az egyetemen.

A portál úgy tudja, bár az SZFE hallgatói pénteken több helyiséget is elfoglaltak, amikhez kulcsaik is vannak, de a látványterem pont nem tartozik ezek közé, ezért most nem tudtak bemenni, ahogyan az egyetemi tévé stúdiójában sem tudják megtartani az órákat, mert a kancellár határozatára hivatkozva a technikai személyzet sem megy be az órákra.

Múlt heti sajtóközleményükben az SZFE hallgatói arról számoltak be, hogy az egyetem új, általuk illegetimnek tartott vezetése az autonómia eltiprása mellett immáron gyakorlati eszközökkel is veszélyezteti az oktatásukat, többek között azzal, hogy zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy az osztálytermeinkbe – ahol a tanulók kellékeiket, jelmezeiket, eszközeiket tartják – ne engedjék be a hallgatókat. A múlt héten az internetelérést is megszüntették  18:00 órától reggel 7:00 óráig az épületekben, valamint a kép- és hangrögzítést is megtiltották.

Vasárnap reggel Szarka kancellár sajtónyilatkozatban fordult az egyetemfoglalókhoz, amelyben „következményekkel” fenyegette meg őket, amennyiben nem tartják tiszteletben a korábbi döntést az előrehozott őszi szünetről, és továbbra is az intézmény épületeiben tartózkodnak.

Az SZFE oktatói vasárnap este nyilatkozatban reagáltak a kancellár fenyegetésére, kijelentve, hogy az SZFE oktatói közössége a rendkívüli őszi szünetre vonatkozó rendelkezést semmisnek tekinti, „és a hallgatókkal egyetértésben zavartalanul folytatja a munkát az Egyetem létesítményeiben, a szokásos munkarend szerint”.

Hétfőn reggel az SZFE Hallgatói Önkormányzata tüntetést tartott az egyetemet fenntartó alapítvány alapító jogait gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) épülete, hogy megmutassák, hétfő reggel, a munkaidő kezdetén” „mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett”.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Azóta a hallgatók két másik épületet is elfoglaltak, az egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületét is. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.