Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 százalékos béremeléssel vetne véget az oktatók sztrájkjának az SZFE új vezetése

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) csütörtökön hivatalba lépett vezetése 15 százalékos béremelést és a munkarend változatlanságát ajánlotta fel az oktatóknak a mai napon.

„Tekintettel arra, hogy a kilátásba helyezett dolgozói bérfejlesztés az SZFE sztrájkbizottsága által megfogalmazott követeléseket jelentősen meghaladja, illetve a munkarendre vonatkozó követelés is meghallgatásra talált, ezért az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri az sztrájkban résztvevőket, hogy folytassák a munkát.”

Amennyiben azonban a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát

– olvasható Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár MTI-hez eljuttatott közleményében. Szerintük az SZFE új vezetése és fenntartó kuratóriuma „továbbra is a párbeszédet tartja az a SZFE körül kialakult helyzet rendezése egyetlen lehetséges módjának és kész az azonnali konzultációra a megoldás érdekében”.

Az SZFE oktatói a mai napon sztrájkba léptek, nyolc pontos követeléscsomagjuknak pedig valóban része a felajánlottnál alacsonyabb, 10 százalékos béremelés,

de emellett számos, az egyetem autonómiáját érintő követelés is szerepel benne, amelyek elvesznének, ha most befejeznék a sztrájkot.

Az oktatók követelései a következők:

  1. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.
  2. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.
  3. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).
  4. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.
  5. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.
  6. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.
  7. Tekintettel arra, hogy az SZFE dolgozóinak foglalkoztatási státusza 2020. szeptember 1-jével megváltozott (a dolgozók közalkalmazotti státusza megszűnt), a munkáltató a státusz megváltoztatásának időpontjától kezdődően biztosítson 10%-os bérfejlesztést a munkavállalók számára.
  8. Tekintettel arra, hogy az SZFE állami fenntartású felsőoktatási intézményből nem állami fenntartású intézménnyé vált, az új fenntartó a szervezeti és működési szabályzatban garantálja, hogy az állami fenntartás idején hatályos munkarend a munkavállalók számára továbbiakban is megmaradjon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón jelentette be, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetési támogatását illetően hárommilliárd forintról állapodtak meg, ez volt a kuratórium kérése és a kuratórium rendelkezhet az összeggel. Ez az összeg több mint kétszerese az intézmény eddigi költségvetésének.

A Hallgatói Önkormányzat ezzel kapcsolatban leszögezte: „egy jogsértő helyzetben állunk, erre egy pénzügyi bejelentéssel válaszolni nem éppen etikus”.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az intézményt, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az alapítványi tulajdonba kihelyezett egyetem új kuratóriumi tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről.

Miután pedig tegnap este elbúcsúztatták az augusztus végén lemondott intézményvezetést, akik helyére Vidnyánszky Attila, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a közmédia egyik műsorában két új rektorhelyettest nevezett meg, a hallgatók az egyetem Szentkirályi utcai épületét is elfoglalták.

Az egyetemfoglalók továbbra is illegitimnek tartják a kuratóriumot és annak kinevezéseit, így az újonnan kinevezett rektorhelyetteseket és kancellárt is.

Mint az mai sajtótájékoztatójukon elhangzott, Szarka Gábor, a kuratórium által újonnan kijelölt kancellár azzal fenyegette meg az egyetem dolgozóit, hogy nem fizet nekik bért, ezzel megsértve a Munka törvénykönyve szerinti munkáltatói kötelezettségeit. Emellett elvette minden szervezeti egység összes intézkedési jogát és cenzúrát követel az egyetem minden kommunikációs felületén.

A sajtótájékoztatón azt is közölték, hogy dr. Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított az SZFE ügyében.

Frissítés 22:00

Visszahívta elnöki pozíciójából Novák Emilt a Magyar Filmakadémia, akit Vidnyánszky Attila  tegnap nevezett ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesévé – írja a 444. Mindez nem sokkal azután történt, hogy Reisz Gábor rendező bejelentette: kilép a Filmakadémiából.

Reisz azt írta Facebook-oldalán:

„Ezúton jelzem, hogy a Novák Emil elnökletével vezetett Magyar Filmakadémiából kilépek. Nem akartam ennyire teátrálisan, de az oldalukon nincs ilyen opció. A továbbiakban beállítom a hírleveleiket spambe.”

Novák kinevezése miatt az akadémia elnökségének többi tagja, Sándor Pál, Hutlassa Tamás, Bereczki Csaba és Jancsó Dávid pedig lemondtak posztjukról.

Címlapkép: Mérce