Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálatot indított az ombudsman az SZFE ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata ma kivételesen nem a Vas utcában, hanem az egyetem Szentkirályi utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatót. Az újabb épületet az éjszaka folyamán vették blokád alá, miután kiderült: az általuk továbbra is illegitimnek tartott kuratórium nyílt pályázat kiírása nélkül bízott meg két rektorhelyettest, akik a friss módosítások értelmében az intézményvezetői feladatokat is elláthatják.

A hallgatók a mai sajtótájékoztatón leszögezték: követeléseikből továbbra sem engednek, és amíg nem teljesülnek, az egyetem blokádját fenntartják, a hallgatók autonómiáért folytatott küzdelmét pedig az oktatók sztrájkja is erősíti.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden derült ki, hogy Vidnyánszky Attila Szarka Gábor személyében egy katonatisztet is kinevezett az egyetem kancellári székébe, a hallgatók őt sem tartják legitimnek, kedd este meg is akadályozták, hogy Szarka bejusson a szeptember 1-én elfoglalt Vas utcai épületbe. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott,

a kuratórium által újonnan kijelölt kancellár azzal fenyegette meg az egyetem dolgozóit, hogy nem fizet nekik bért, ezzel megsértve a Munka törvénykönyve szerinti munkáltatói kötelezettségeit. Emellett elvette minden szervezeti egység összes intézkedési jogát és cenzúrát követel az egyetem minden kommunikációs felületén.

Németh Gábor, az SZFE sztájkbizottságának tagja arról beszélt: a mai nappal megkezdődött az egyetem munkavállalóinak sztrájkja, amiben a belsős oktatók 60%-a részt vesz, a külsős oktatók pedig támogató jelenlétükről biztosították őket. Mint elmondta, a mai sztrájktárgyalás is eredménytelen volt, továbbra sem jutottak dűlőre.

Ahogy arról beszámoltunk, a hallgatók szeptemberben a kuratórium egyoldalú Alapító okirat, illetve Szervezeti és működési rend-módosításai miatt ombudsmanhoz fordultak. Az egyetem szeptembertől fenntartó alapítvány kuratóriuma ugyanis olyan lehetőséget teremtett az oktatók és hallgatók megkérdezése nélkül saját magának, amely biztosítja, hogy közvetlenül és minden szinten bele tud szólni az egyetem mindennapos munkájába, életébe.

Mint azt a sajtótájékoztatón bejelentették, dr. Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa áttanulmányozta a hallgatók beadványát, és vizsgálatot indított az ügyben.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

Az SZFE körüli ügyekről a Mérce rendszeresen beszámol, vonatkozó cikkeinket ezen a linken éritek el.