Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

SZFE: A kuratórium megteremtette a fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR) – olvasható az intézmény Facebook-oldalán kiadott közleményben, amelyben többek közt az áll:

„A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét.”

Az ügy előzménye, hogy az egyetem vezetősége augusztus elején elkészítette az egyetem aktualizált Alapítóokiratát és SzMR-ét, amikrőlazonba az előzetes ígéretek ellenére nem volt hivatalos tárgyalás a frissen kinevezett, és a fenntartói jogok gyakorlására kijelölt kuratórium, és az egyetem szenátusa között, mivel augusztus végén előbbi nem fogadta el az utóbbi meghívását.

Ezzel szemben a kuratórium elnöke már augusztus 24-én aláírta az alapdokumentumok saját verzióját.

Ezzel pedig „megfosztotta a Színház- és Filmművészeti Egyetem mindenkori vezetőségét és szenátusát döntéshozó jogköreitől, tehát az intézményi autonómia valamennyi garanciájától” – áll a közleményben., arra is emlékeztetve, az eljárásra válaszul a a szenátus és a vezetőség tagjai szeptember elsejével lemondtak posztjukról, míg a rektorhelyettesek és intézetvezetők harminc napos felmondási időt vállalva kívánták biztosítani a zökkenőmentes technikai átállást, a tanév beindítását és időt a kuratórium számára.

Összes cikkünk a témában ide kattintva olvasható.

Az azóta eltelt időben a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium mindössze egy alkalommal kezdeményezett hivatalos megbeszélést, ami azonban mindkét fél beszámolója szerint alkalmatlan volt az álláspontok közelítésére.

„A hallgatók folyamatos demonstrációval, az oktatók és munkatársak sztrájkbejelentéssel, a vezetők a rendelkezésükre álló törvényes eszközökkel harcolnak az igazukért. A kuratórium folytatja a nyilvános boszorkányüldözést, minden fronton az Egyetemre próbálja hárítani a patthelyzet felelősségét” – összegez a közlemény.

Az SzMR 2020. szeptember 15-én kelt, visszamenőleges hatályú módosításaival azonban a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa, ráadásul a módosítás alapján a rektorhelyetteseket az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül is kinevezheti a fenntartó.

„Ez a szabályozás újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába, és ellentmondásban áll a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel, amely egyértelműen rendezi a nem állami felsőoktatási intézmények munkáltatási szabályait. Ennek értelmében a fenntartó nem avatkozhat közvetlenül az intézmény tudományos, oktatási és művészeti tevékenységébe – ezt az axiómát akarja folyamatosan kikezdeni a vagyonkezelő kuratórium minden eddigi lépése.”

A közlemény arra is emlékeztet: a kuratórium szeptember 1. óta nem élt törvényes lehetőségeivel, mindeddig nem rendezte (miként a korábbi fenntartó sem) az egyetem jelenleg is jogszerűen érvényben lévő eredményes rektori pályázatának ügyét, és új rektori pályázatot sem írt ki.

„Ehelyett az inkriminált rendelkezésekkel a kuratórium láthatólag arra rendezkedne be, hogy a továbbiakban kézi vezérléssel irányítsa az egyetem akadémiai részlegét. Tekintettel arra, hogy ez a lépés bizonyíthatóan törvényellenes, így joghatás kiváltására sem alkalmas, következményeként tovább mélyülhet az egyetemen a fenntartó által kiváltott vezetői válság.”

A helyzet feloldása érdekében az SZFE vezetősége és polgársága szeptember 18-án

  1. a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságához fordult, hogy a fenti szempontok alapján vizsgálja meg a kuratórium törvényes működését, figyelmeztesse mandátumának korlátaira és valódi feladatainak ellátására;
  2. beszámolt az újabb fejleményekről a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK elnökségeinek, felkérve őket az ágazati érdekek képviseletére;
  3. az Egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak egyetemfoglalása egyébként immár 20 napja tart, emellett ezen a hétvégén 24 órás biciklis felvonulással is demonstrálnak az intézmény autonómiájának felszámolása ellen. E hét hétfőn egyébként Upor László lemondott rektorhelyettes megnyitotta a 2020-21-es tanévet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ám ez nem jelenti azt, hogy a tiltakozó egyetemi polgárság feladta követeléseit: a blokádot továbbra is tartják, emellett kísérleti tanköztársaság kiépítését jelentették be. Emellett továbbra is tartják a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói 5 pontos sztrájkkövetelésüket, amelyek ha nem teljesülnek, szeptember 21-től munkabeszüntetés kezdődhet az intézményben.

Az ügy előzményei: júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját. A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott. Ezt követően augusztus elején derült ki, hogy a Nemzeti Színház igazgatóját, a kormánybarát Vidnyánszky Attilát választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Mellette a kuratórium tagja Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

A kuratórium tagjainak listájáról mind az SZFE oktatói, mind hallgatói önkormányzata kizárólag a sajtóból értesült, akik közleményben tudatták, hogy sérelmezik: az intézmény egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

Az oktatók, a vezetőség és a diákok az egyetem átformálásának kezdete óta hangsúlyozzák, hogy hiába mondogatja az Innovációs és Technológia Minisztérium, hogy az új struktúrának köszönhetően korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés jön majd létre, ami sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára, szerintük a valós cél az SZFE kormány általi „megregulázása” is lehet.

A teljes poszt itt olvasható:

Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mónus Márton