Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE dolgozói sztrájkköveteléseket nyújtottak be a kormányhoz

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói ötpontos sztrájkkövetelés-listát állítottak össze, és azt a kormány számára megküldték, áll az Egyetem Facebookján található közleményben.

Az utóbbi időben alapítványi fenntartásúvá tett Színmű dolgozói közleményükben úgy fogalmaztak

 „Az új alapítványi fenntartó által ránk erőltetett Alapító Okirat és SZMSZ olyan mértékben sérti egyetemünk autonómiáját, hogy ez előbb vezetőségünk és szenátusunk lemondását eredményezte, majd bátor hallgatóink tiltakozásul elfoglalták az egyetemet. Mivel a fenti alapdokumentumok a munkavállalók érdekeit is sértik, az SzFE dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez.”

A dolgozók ezek után öt pontban fogalmazzák meg sztrájkköveteléseiket, ezek:

1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói 2020. szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz. Az…

Posted by Színház- és Filmművészeti Egyetem on Thursday, 10 September 2020

Abban az esetben, ha követeléseiket nem teljesítik, az SZFE dolgozói legkésőbb szeptember 21-től határozatlan idejű sztrájkot indítanak, a közlemény szerint már 85 dolgozó csatlakozott a kezdeményezéshez, vállalva a sztrájkot.
Amint arról korábban beszámoltunk, júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját.

A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

Ezt követően augusztus elején derült ki, hogy a Nemzeti Színház igazgatóját, a kormánybarát Vidnyánszky Attilát választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Mellette a kuratórium tagja lesz még Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

A Színház- és Filmművészeti egyetem autonomiájáért folyó harcot, valamint az előzményeit jó ideje követjük a Mércén, a témában született cikkeink itt olvashatóak.

Címlapkép: Mérce