Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felmondott Gáspár Máté és Zsámbéki Gábor a színművészetin, miután a minisztérium Vidnyánszky Attilát tette meg kuratóriumi elnöknek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután kiderült, hogy az egyetem kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki, azonnali hatállyal beadta felmondását a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek Zsámbéki Gábor rendező, aki 41 éve tanított az intézményben. A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, illetve a Budapesti Katona József Színház alapító tagja szűkszavúan csak annyit közölt, hogy szeptember 1-től, az új kuratórium működésének kezdetétől már nem tanít az SZFE-n.

Szintén felmondott oktatóként és minden egyéb posztján szombat este Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője.

Gáspár azzal indokolta döntését, hogy az újonnan kinevezett kuratórium az Egyetem által korábban felállított szempontoknak nem felel meg

” s így összességében hatványozottan alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek, kollektív szerepvállalásuk számomra objektíve elfogadhatatlan.”

Gáspár Máté a Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook oldalán tette közzé felmondását, ebben az említetteken kívül kitért részletesen is arra, hogy mi alapján állította össze az SZFE közössége azt a szempontrendszert, amelynek a tegnap nyilvánosságra hozott ITM-döntés nem felelt meg, de a minisztériumban szemmel láthatóan nem is nagyon foglalkoztak az előterjesztésükkel. Ahogy Gáspár fogalmazott:

„Ez a szempontrendszer egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. Az SZFE bázisdemokratikus, mégis hatékony jelöltállítási folyamata ezt a sorvezetőt követve nevezett meg 12 főt a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. A névsort június 16-án eljuttattuk az ITM miniszterének és a sajtónak is.”

Korábban nagy port kavart a hír, miszerint a budapesti SZFE is alapítványi tulajdonba kerül, az intézmény szerint azért, hogy a kormány így tudjon hatalmat gyakorolni felettük. Az egyetem eleve a sajtóból értesült arról, hogy átalakítanák működésüket, ezt követően pedig a vezetőség, volt és egykori diákok és híres színészek is tiltakozásba kezdtek.

Az erről szóló törvényjavaslat szerint Palkovics László alapításával létrejönne a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány, amely az egyetem fenntartásáért felelős. Az alapítványt irányító kuratórium tagjait a miniszter nevezi ki, az alapítvány vagyonát a kormány biztosítja – írja a 444.hu.

A vezetőség 2 hete azt írta közleményében, miután találkoztak Pavlik Lívia miniszteri biztossal, egyértelművé vált, hogy az új modellben sem az intézményi autonómia, sem pedig a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg, ugyanis a rektort pályáztatás nélkül, akár határozatlan időre is kinevezheti a kuratórium, és az egyetem saját szempontjai sem kapnak megfelelő képviseletet. Úgy vélik, a cél az SZFE „megregulázása”.

Az egyetem alapítványi modellbe helyezését a parlament július 3-án fogadta el; az intézmény jelenlegi és korábbi hallgatói többször is tiltakoztak az SZFE autonómiájának megcsorbítása ellen. A Budapesti Corvinus Egyetem mintájára az SZFE mellett a kormány hat másik felsőoktatási intézményt is privatizálna és alapítványi finanszírozásúvá tenne, a teljes lista itt olvasható.

A hallgatók leginkább a modellváltoztatás feleslegesen gyors tempóját kifogásolták, ugyanis így félő, hogy a szeptemberben életbe lépő új működési rend alig ad pár hónapot a felkészülésre és az egyeztetésre. Utóbbi miatt eddig sem törte magát a kormány: Palkovics a diákok az autonómia megőrzésére szolgáló javaslatait még június végén lesöpörte az asztalról.
Címlapkép: Mérce