Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megnyitották a tanévet az SZFE-n, de nem hagyományos módon kezdődik el a tanítás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Upor László lemondott rektorhelyettes a mai napon megnyitotta a 2020-21-es tanévet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az egyetem átalakításával szemben kialakult ellenállásnak vége lenne.

Beszédében közölte: „a nem hallgató hallgatók” nem adják fel követeléseiket, az egyetem közössége továbbra is ragaszkodik az autonómia helyreállításához. Az egyetem diákjai és oktatói egy héten át azon dolgoztak, hogy a tanuláshoz, a jelenlegi helyzetükhöz és céljaik eléréséhez egyaránt illeszkedjen a következő időszak tevékenysége.

Upor ennek eredményeként kísérleti tanköztársaság kiépítését jelentette be, melynek kereteibe ugyanúgy beleférnek a hagyományos oktatási egységek, a zárt és nyitott kurzusok, mint kreatív és a társadalmi helyzetre, illetve az egyetemre és a történelmére reflektáló akciók.

A lemondott rektorhelyettes arról beszélt: bíznak benne, hogy ez nemcsak áthidaló megoldás lesz, hanem a jövőre érvényes mintának bizonyul majd.

„Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk – minden ellenkező híreszteléssel szemben az vagyunk -, és az is akarunk maradni”

– mondta.

Novák Eszter a lemondott vezetőség nevében megtartott tanévnyitó beszédét azzal kezdte, hogy az egyetem modellváltásának erőltetett folyamatából 3 dolog biztosan hiányzott: szakértelem, emberség és tisztesség. Az oktatók és hallgatók kialvatlanok, elkeseredettek és dühösek, mert át vannak verve és nem akarják befogni a szájukat – mondta.

„A művészetnek az a dolga, hogy beszéljen, az a felelőssége, hogy ne hallgasson”

– hangsúlyozta.

Az egyetem 100 sebből vérzik, jól finanszírozott hazugsággyár próbálja hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, a korábban garantált autonómiáját teljesen elvesztette, a szenátus és a vezetőség lemondott, nagy mesterek, oktatók hagyták ott az elfogadhatatlan helyzetet, a maradók szívében pedig harag van. „A harag termékeny energiája.”

A kormány, az ITM, a kuratóriumi elnök azt üzeni, hogy ez már nem az ő felelőssége. „Mi kinek üzenjünk?” – kérdezte.

„Arra kérjük Magyarország miniszterelnökét, hogy pörgesse vissza az időt.”

– mondta, hozzátéve: hallgassa meg az egyetem képviselőit, hallja meg annak a rengetek embernek és szakmai szervezetnek és intézménynek a szolidaritását, akik kiállnak az SZFE mellett. Emellett arra kérik a miniszterelnököt, hogy függessze fel a fenntartó alapítvány kuratóriumát és kezdjenek mindent elölről. A szenátusi tagok, a felmentési idejüket töltő vezetők és a hallgatók fél éve készen állnak a tárgyalások megkezdésére – zárta beszédét Novák.

A sajtótájékoztatón végül elhangzott a hallgatók nyilatkozata is, mely szerint az átalakítással megfosztották őket alapvető jogaiktól, semmi sem biztosítja számukra az önrendelkezést – rajtuk kívül, ugyanis ők maradtak az autonómia egyetlen garanciája.

„Sem a ránk erőltetett vezetőket, sem a fejünk felett meghozott döntéseket nem fogadjuk el”

– hangzott el.

Épp ezért a hallgatók továbbra is fenntartják a blokádot, és az oktatás hagyományos keretrendszeréből kilépve köztársaságot alapítanak.

„A köztársaság valutája az elfoglaltság lesz”, amiről mindenki önmaga dönthet, hogyan használja fel: a klasszikusnak számító oktatási egységektől kezdve az egyetemi blokád fenntartásában végzett munkáig minden ugyanolyan értékes tevékenységnek számít majd.

A hallgatók szerint a művészet természeténél fogva tükröt tart a mindenkori fennálló rendszernek, mindenképpen aktuális. A most kialakulóban lévő köztársaság egy kísérlet arra, hogy a tanszabadság jegyében intézetek, szakok és órák kötelékei nélkül alkothassanak együtt a hallgatók.

„Alkotóközösség vagyunk, így nincs szükségünk órarendre, jelen vagyunk, így jelenléti ívekre sincs szükségünk”

– zárult a hallgatók nyilatkozata.

Frissítés 11:38

A tanévnyitó előtt az Innovációs- és Technológiai Minisztérium válaszlevelet küldött Csernai Mihálynak, a Hallgatói Önkormányzat elnökének, miután a HÖK arra kérte a minisztériumot, vonja vissza az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának megbízását. A Magyar Nemzethez eljuttatott válaszlevél szerint „2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor”.

Hozzáteszik: a fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát. A tárca szerint a fentiekből egyértelműen következik, hogy a tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetőinek a fenntartó alapítvánnyal kell egyeztetnie.

A minisztérium szerint „a hallgatók és a fenntartó közötti párbeszéd rendkívül fontos eleme a helyzet rendezésének. Ezért is volt sajnálatos, hogy 2020. augusztus 27-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által megrendezett fórumon nem jelentek meg, és ezzel szakmai párbeszédben sem kívántak részt venni”.

Mint az ismeretes, ezen az egyeztetésen azért nem vett részt a hallgatói érdekképviselet, mert szerintük Vidnyánszky Attila és az új kuratórium illegitim, kinevezése pedig antidemokratikus volt.

Frissítés 22:49

Csernai Mihály HÖK-elnök jelezte szerkesztőségünknek: az ITM nem küldte el neki a válaszlevelet, azzal ő maga is a Magyar Nemzetben találkozott először.