Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE hallgatói önkormányzata sem fogadja el a minisztérium által összeállított kuratóriumot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata, amelyben arról írnak:

ők is csak a sajtóból értesültek az egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjairól.

A HÖK jelezte: a hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike épp az lenne, hogy az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöljön ki.

Ehhez képest azonban – mint írják – az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az SZFE egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

Ezért a Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el.

Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, miután kiderült, hogy az egyetem kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki, azonnali hatállyal beadta felmondását a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek Zsámbéki Gábor rendező, aki 41 éve tanított az intézményben. Szintén felmondott oktatóként és minden egyéb posztján szombat este Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, aki azzal indokolta döntését, hogy az újonnan kinevezett kuratórium az Egyetem által korábban felállított szempontoknak nem felel meg

Az ITM pénteki közleményéből derült ki: Vidnyánszky Attilát választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, emellett a kuratórium tagja lesz Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

Korábban az SZFE szenátusa is jelezte: ők is csak a sajtóból értesültek a kuratóriumi tagok listáját. Mint írták:

„A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számottevő felsőoktatási tapasztalata.

Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása.”

Az egyetem alapítványi modellbe helyezését a parlament még július 3-án fogadta el; az intézmény jelenlegi és korábbi hallgatói többször is tiltakoztak az SZFE autonómiájának megcsorbítása ellen. Az ITM viszont azzal érvel, hogy az átalakítás eredményeként az intézményben tanuló és végző diákok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulni fognak.A Budapesti Corvinus Egyetem mintájára az SZFE mellett a kormány hat másik felsőoktatási intézményt is privatizálna és alapítványi finanszírozásúvá tenne, a teljes lista itt olvasható.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzatának teljes posztja itt olvasható: