Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE diákjai nem ismerik el az új kancellárt, meg is akadályozták, hogy bejusson az épületbe

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogyan azt a Mérce korábban megírta, a Vidnyánszky Attila, a nyáron privatizált Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának elnöke egy katonai ezredest, Szarka Gábort nevezett ki az intézmény pénzügyeiért felelős új kancellárnak. Azonban az SZFE diáksága ma (szeptember 30-án) közleményt adott ki, miszerint a hallgatóság meggátolta Szarka Gábort abban, hogy bejusson az egyetem épületébe. A diákok, akik egyébként csupán a sajtóból értesültek a kinevezésről, tartják magukat a szeptember 1-jén kikiáltott követeléseikhez, miszerint a kuratóriumot illegitimnek tekintik, ezért annak döntéseit sem fogadják el.

Ez azt is jelenti, hogy a diákok nem ismerik el a kuratórium által újonnan kinevezett kancellárt sem.

Húsz perccel azután, hogy a sajtó megírta az új kancellár kinevezését, Szarka Gábor megérkezett az egyetemhez, ahol nem a folyamatosan figyelt Vas utca felől, hanem a parkoló oldaláról igyekezett bejutni az elfoglalt épületbe – írják a diákok. Itt azonban az őrség feltartotta, és egy rögtönzött fogadóbizottság tájékoztatta arról, hogy nem tekintik az egyetem polgárának. Mivel ekkor Szarka Gábor ekkor azt állította, a diáksággal szeretne tárgyalni, a delegáció közölte vele, hogy még nem volt lehetőségük megvitatni a fennálló helyzetet, így tárgyalni sem tudnak róla. Később a katonatiszt kancellár már arra hivatkozott, hogy az átadás-átvétel lebonyolítása érdekében szeretett volna bemenni.

Szarka Gábor egyébként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszának főigazgatója, továbbá a második Orbán-kormány kabinetfőnöke is ő volt. Az önéletrajza szerint eredeti végzettsége képesített lövész tiszt és harcjármű üzemeltető üzemmérnök, 2004-ben pedig jogász diplomát is szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Művészeti képzés sajnos nem szerepel a rezüméjében.

A hallgatók közleményükben azt is kijelentik, továbbra is csak a minisztérium delegáltjával hajlandók tárgyalni, az egyetem autonómiájának biztosítása hiányában pedig a fenntartják a blokádot. A demonstrációk a SZFE mellett folytatódnak, ma estére például szolidaritási virrasztást szerveztek az egyetem támogatói és polgárai.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az intézményt, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda is sztrájkkal fenyeget. Ezekről a Mérce is írt már, például itt és itt.

Címlapkép: Fotó: Mérce