Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

444: Vidnyánszky menesztette az SZFE kancellárját, helyére egy katonai ezredest nevezett

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 444 értesülése szerint kedden született a döntés, miszerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári posztján a 2015-ben kinevezett Vonderviszt Lajost Szarka Gábor ezredes váltja. A döntést az SZFE fölé kinevezett kuratórium hozta,

Vondervisztet pedig Vidnyánszky a mai nap folyamán tájékoztatta arról, hogy „közös megegyezéssel” távoznia kell.

Vondervisztet is Orbán Viktor jelölte a posztra még 2015-ben, miután az eredeti jelöltjével, Papp Csillával, Vidnyánszky egyik alkalmazottjának feleségével szemben az egyetem heves ellenállást tanúsított. Vonderviszt volt a másik pályázó, munkásságával a kormány és az egyetem is többnyire elégedettnek tűnt, megbízatását 2017-ben három évre meghosszabbították.

Most a korábbi szerződése ellenére annak lejárta előtt három hónappal menesztették Vondervisztet, helyére pedig Szarka Gábor, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül. Önéletrajza szerint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Karán, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett tapasztalatokat a felsőoktatásban, ahol kollégiumi tanár (századparancsnok), majd az egyetemi campusért felelős főigazgató volt.

A 444 szerint Vonderviszt az SZFE alapítványi tulajdonba kerülése, és az azóta kialakult konfliktus során „gesztusokat tett” az egyetem oktatói és hallgatói felé, valamint igyekezett köztük és a kormány között közvetíteni.

Viszont az egyetem sztrájkbizottsága kifogásolta, hogy a kancellár Vidnyánszky kérésére átadta neki a sztrájkolók névsorát, tehát a kapcsolat nem volt felhőtlen.

Az egyetemen augusztus óta tart a tiltakozás, miután az Országgyűlés júliusban megszavazta, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját. A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai és oktatói továbbra is kitartanak amellett, hogy addig nem ismerik el az alapítványi modellváltást, amíg a kormány nem teljesíti azokat a követeléseket, amik garantálják az SZFE függetlenségét.

Mivel ez még nem történt még meg, vasárnap újabb tüntetések lesznek, ezúttal Budapest mellett az ország több másik pontján is. Az eseményben ugyanis arra invitálják a szervezők az SZFE ügye mellett kiállókat, hogy az országból bárhonnan csatlakozzanak egy fáklyás váltófutáshoz, amellyel a lángokat a résztvevők az ország 5 egyetemvárosába fogják eljuttatni.

Címlapkép: Zenés tüntetéssel búcsúztatják az állami SZFE-et a hallgatók a Vas utcában 2020. augusztus 31-én. Fotó: Mérce