Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE hallgatói 13 pontban követelik, hogy mondjon le az egyetem kuratóriuma, és kapják vissza függetlenségüket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kedden délután hallgatói fórumot, majd sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, akik a tegnap esti tüntetés után egyetemfoglalásba kezdtek, ma délelőtt pedig szalagokkal tekerték körbe az egyetem több bejáratát, hogy megakadályozzák a kormány által kinevezett új vezetőség épületbe való bejutását.

A fórumon a hallgatók megfogalmazták az alapítványi átalakítással kapcsolatos követeléseiket, amelyek így hangzanak:

 • „Garantált autonómiát az egyetemnek!
 • Elutasítjuk az egyetem modellváltásáról szóló törvényt jelenlegi formájában!
 • Elutasítjuk a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így ezzel a kuratóriumot és a felügyelőbizottságot is!
 • Elutasítjuk a fenntartó által fenntartott alapdokumentumokat!
 • Elutasítunk bármilyen önkényesen kinevezett vezetőséget!
 • Követeljük a szenátus jogkörének visszaállítását!
 • Követeljük a lemondott szenátus által elfogadott alapdokumentumok elfogadását!
 • Követeljük a jelenlegi kuratórium lemondását!
 • Követeljük, hogy az alapítvány alapítójogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz!
 • Követeljük, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából!
 • Követeljük, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe!
 • Nyomatékosan kijelentjük, hogy a pártpolitikától továbbra is elhatárolódunk, és tiszteljék meg az ügyünket azzal, hogy távolmaradnak tőle!
 • Az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be.”

 

Frissítés 1 (19.00) – A Hallgatói Szakszervezet szolidaritását fejezte ki az egyetemfoglalókkal

A rabszolgatörvény elleni tüntetések idején alakult, a hallgatói érdekérvényesítés elősegítését célul tűző Hallgatói Szakszervezet aktivistái szolidaritási akciót tartottak az SZFE előtt.

Frissítés 2 (19.15) – Megszólalt a magánosított SZFE új kuratóriuma

Elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetőinek lemondását az intézményt keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amely szerint ezzel a lépéssel az egyetem vezetői cserben hagyták a hallgatóikat és a munkatársaikat – tájékoztatta az alapítvány kuratóriuma kedden az MTI-t.

„Az SZFE jogi helyzete egyértelmű és világos, az alapítvány a hatályos jogszabályok mentén dolgozik, és határozottan erre hívja fel az SZFE minden dolgozóját és hallgatóját is” – olvasható a közleményben.

Mint írják, az egyetem vezetőinek biztosítaniuk kell az oktatás megkezdését, az épületek, az infrastruktúra biztonságos működését és – különösen a jelenlegi járványhelyzetben – a hallgatók és a dolgozók egészségét. Az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége, hogy folytassák munkájukat és biztosítsák az egyetem jogszerű, biztonságos működését.

A közlemény kitér arra is, hogy az SZFE Alaptörvényben biztosított autonómiája nem sérült.

„Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a számos alkalommal felkínált egyeztetési lehetőséggel az SZFE vezetői és hallgatói nem éltek, az alapítvány – ahogyan eddig is – készen áll arra, hogy tárgyaljon az SZFE hallgatóival és oktatóival” – írták. Hozzátették: az alapítvány elfogadta az SZFE fejlesztésére vonatkozó stratégia alapvetéseit, melyet az egyetem oktatóival és hallgatóival, valamint a hazai színházi és filmes szakmával közösen szeretne véglegesíteni.

„Az alapítvány elkötelezett abban, hogy megújítsa az SZFE munkáját, jobbá, átláthatóbbá, korszerűbbé tegye a tiszteletreméltó hagyományokkal rendelkező magyar színházi és filmes szakma 155 éves egyetemét” – zárul a kuratórium közleménye.

 

Amint arról az elmúlt hetekben részletesen beszámoltunk, júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját.

A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói több tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői pedig nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban nem volt hajlandó továbbra sem figyelembe venni az SZFE azon kéréseit a modellváltáskor, amelyekkel megőrizhették volna függetlenségüket, így augusztus végén az SZFE teljes vezetősége, valamint öbb oktató is felmondott, köztük Ascher Tamás színházi rendező és az Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmet jegyző Enyedi Ildikó is.

Az SZFE diákjai, oktatói és volt vezetői közül is sokan úgy érzik, a kormány valódi célja az átalakítással az, hogy kontrollt szerezhessen az egyetem felett, és beleszóljon a működésükbe.

eglátásukat alátámaszthatja, hogy pár hete a Nemzeti Színház igazgatóját, a kormánybarát Vidnyánszky Attilát választották meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Mellette a kuratórium tagja lett még Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.
A sajtótájékoztató a Mérce videóján teljes egészében visszanézhető:

 

Sajtótájékoztatót tartanak a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló diákok. Élőben a Mércén!

Közzétette: Mérce – 2020. szeptember 1., kedd

 

Címlapkép: Mérce