Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iványi meglátogatta az egyetemfoglalókat: miféle művészetre nevelés az, ahol elveszik az egyetem autonómiáját?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyetemfoglalásba kezdtek a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, miután szeptember elsejével érvénybe lépett az egyetem új alapítványi modellje, amely a hallgatók, a tanári kar és a vezetőség szerint is a kormány kontrollját hivatott biztosítani az SZFE felett. A diákok piros-fehér szalaggal tekerték körbe az épület több bejáratát, hogy az új kuratórium tagjai ne tudjanak bejutni az egyetem épületébe. A Mérce tudósítói is kint vannak a helyszínen.

Frissítés (14.57): Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke néhány karton ásványvizet vitt az egyetemfoglaló hallgatóknak. A Mércének elmondta, neki is nagyon jól esett, hogy amikor a Suzuki gyárnál kiláncolta magát, akkor vizes törülközőt és ásványvizet vittek neki a támogatók. Komjáthi elmondta, szolidáris mindenkivel, akit ez a rendszer megtaposott és megpróbál ellehetetleníteni, és kitartást kíván az SZFE diákjainak.

Frissítés (13.25): Iványi Gábor is ott van az SZFE épülete előtt, ugyanis meglátogatta a hallgatókat. A Mércének azt nyilatkozta, szerinte kötelessége lenne mindenkinek odamennie az egyetemhez, akiknek fontos Magyarország jövője.

A lelkész úgy véli, nincs olyan európai érték, amit az elmúlt 10 évben a kormány le ne rombolt volna, az akadémiától kezdve a sajtón át az egészségügyig, pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie.

„Többre tartják a versenylovaikat, és azoknak a gyógyfürdőben való áztatását, mint mondjuk a szegény gyerek oktatását, akiktől elvonják a pénzt”

– tette hozzá Iványi, aki maga is érintett a kérdésben, ugyanis az általa vezetett Magyar Evangélikus Testvérközösség hátrányos helyzetű településeken működetett iskoláitól jelentős támogatásokat vont meg a kormány napokkal ezelőtt – több más oktatási intézménnyel együtt.

A lelkész úgy fogalmazott: mégis miféle művészetre nevelés az, ahol elveszik az egyetem autonómiáját? Szerinte tiltakozni kell, ameddig lehet, mert előbb-utóbb össze kell omlania „ennek a szörnyűségnek”.

Nem sokkal később Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője is megjelent az egyetemnél, és egy téglát hagyott a bejáratnál „A fél ország már a tiétek. A másik felét nem adjuk.” felirattal. A helyszínen nyilatkozva elmondta, csak akkor lehet megdönteni a kormányt, ha mindazok mellett kiállunk, akikre a hatalom rátámad a következő másfél évben.

Korábban írtuk:

Az egyetemfoglalásról először kedd reggel az ATV Start című műsorában beszélt Szurdi Panni hallgató és Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó, majd pedig az egyetem is feltöltött egy videót arról, ahogy megtelt az épület diákokkal az éjszaka folyamán. Minderre azután került sor, hogy hétfő este nagyjából ezren tüntettek az SZFE alapítványi tulajdonba helyezése ellen.

A Hallgatók az esőmosta demonstráció után bevonultak az Egyetemre, és augusztus 31. éjfél előtt visszaszámoltak 155-től.

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK – 2020. augusztus 31., hétfő

A Mérce tudósítója jelenleg is az egyetem épületénél van, ahol a foglalásban résztvevő diákokkal beszélt.

Csernai Mihály HÖK-elnök lapunknak elmondta, az akció célja, hogy olyan emberek ne jussanak be az épületbe, akiket nem akarnak az egyetem területén látni.

Másrészt a hallgatók azt szeretnék, ha komolyan vennék azokat a garanciákat, amiket az egyetem követel. Az SZFE ugyanis hajlandó lett volna belemenni a modellváltásba, ha teljesülnek azok a  kéréseik, amelyek továbbra is biztosítják az intézmény függetlenségét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban ezeket egytől egyig figyelmen kívül hagyta, Vidnyánszky Attila kormányközeli kuratóriumi elnök pedig a szenátus szerint úgy írta alá az SZFE autonómiáját megsemmisítő dokumentumokat augusztus 24-én, hogy abba az egyetemnek már nem lehetett beleszólása.

Csernai megjegyezte, főleg a kurátort nem akarják beengedni, mert a kuratórumi tagok az elmúlt időszakban olyan negatívan nyilatkoztak az egyetemről, és nem is egyeztettek velük, hogy ez alapján nem szeretnék, hogy bemenjenek a campusra. A HÖK-elnök hozzátette, hallgatói fórumot tartanak a nap folyamán, amelyről délután 3-kor fognak részletesen beszámolni.

 

Az SZFE több bejáratát is szalagokkal zárták el a diákok. Fotó: Mérce

Kedden délelőtt az alábbi táblát tették ki a hallgatók a bejáratra. Fotó: Mérce