Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra veszítik el az állami támogatást a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó alapítványok

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Ivány Gábor-féle Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) után rövid időn belül újabb, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezetek állami támogatását csökkentette a kormány: az Igazgyöngy Alapítványnak járó költségvetési juttatások megfelezéséről a szervezet vezetője, L. Ritók Nóra számolt be hétfőn Facebook-oldalán, a rendkívüli szegénységből jövő roma diákokat érettségiig eljuttató borsodi Dr. Ámbédkár Iskola normatívájának megvonásáról pedig a Roma Sajtóközpont számolt be.

A L. Ritók Nóra ismertetője szerint az Igazgyöngy Alapítvány köznevelési megállapodását 50 százalékkal csökkentik a 2020/2021-es tanévtől. Az értesítés a járványhelyzettel indokolja a csökkentést, valamint L. Ritók Nóra szerint a minisztérium azt is megjegyezte, hogy párhuzamos kifizetések vannak, és ez „nem fenntartható”.

A bejegyzés alapján a minisztérium azt, javasolta az Igazgyöngynek, hogy mivel „erős a fundraising vonala”, és ahogyan eddig is össze tudták szedni adományokból, ami hiányzott, tegyék most is azt, valamint az öt közhasznú (állami) feladatra, amiből egyre (oktatás) kapott állami támogatást az alapítvány, építsenek a továbbiakban is inkább az adományokra.

Az Igazgyöngy esetében 17 millióról csökkentették 8, 5 millióra a támogatást.

„Hát, most itt tartunk megint. A nagy demokratikus vívmány, az iskolaalapításról és fenntartásról átértelmeződött. Ebben kell most gondolkodnunk, hogy meddig tudunk működni, ebben a feltételrendszerben”

– írja csalódottan L. Ritók.

Az alapítvány vezetője szerint „nehezedik a terep” a támogatás visszanyesésével, ami olyan dilemmák elé állítja az Igazgyöngyöt, minthogy csökkentsék-e a tanulólétszámot, vagy más területtől vegyék-e el a hiányzó összeget, mivel az alapítvány nem olya társadalmi csoporttal dolgozik, amelyre az így felmerülő pluszköltségek ráterhelhetők.

Köznevelési megállapodásNos, megkaptuk mi is a hivatalos értesítést. Az Igazgyöngy köznevelési megállapodását is…

Gepostet von L. Ritók Nóra am Montag, 31. August 2020

Az alapítvány missziója szerintolyan komplex esélyteremtő modellt alkotott, amely a társadalom perifériájára szorult, szegregátumokban élő családoknak segít jövőképet adni, integrálódni. A megoldás sajátossága a problématérkép elkészítésén alapuló tervezés, amely időben egyszerre, összehangoltan működik. A „minden mindennel összefügg” elvet követve, a közösségfejlesztést minden elemben kiemelten kezelve, pedagógiai eszközökkel dolgozunk.”

Az Igazgyöngy esete nem egydülálló: szombaton derült ki, hogy az új tanévtől csökkenti, majd teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást az Iványi Gábor lelkész által vezett Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláitól. A MET több óvodát, általános iskolát és középiskolát is fenntart Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben, például a Szabolcs megyei Tiszaszentmártonban vagy Beregdarócon.

Iványi Gábor az egyház csütörtöki hírlevelében azt írta, Maruzsa Zoltán államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta őt a döntésről, ami azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”.

A kormány mindkét szervezet esetében felajánlotta, hogy ha nem tudják fenntartani az általuk működtetett intézményeket, ott fennál a lehetőség az államnak való átadásra.

Hasonló cipőben jár a borsodi Dr. Ámbédkár Iskola is, amely több más alapítványi iskolához hasonlóan idéntől nem kap kiegészítő támogatást az államtól. Az iskola vezetője, Orsós János szerint ők még rosszabb helyzetbe is kerültek a többieknél, hiszen más intézményeknek még felajánlották a tavalyi normatíva felét, nekik azonban semmit.

Tanévkezdés alulnézetből A többségében rendkívüli szegénységből jövő roma diákokat érettségiig eljuttató borsodi Dr….

Gepostet von Roma Sajtóközpont – Roma Press Center am Montag, 31. August 2020

(HVG.hu, 444)