Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A te gyereked felismeri az álhíreket?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Befejeződött az Igazgyöngy Alapítvány Igaz vagy hamis? című, november óta tartó projektje, aminek keretében az általuk üzemeltetett óvodában járó felsősökkel és a szüleikkel közösen tanultak arról, hogyan kell felismerni az álhíreket.

Az alapítvány missziója szerint

olyan komplex esélyteremtő modellt alkotott, amely a társadalom perifériájára szorult, szegregátumokban élő családoknak segít jövőképet adni, integrálódni. A megoldás sajátossága a problématérkép elkészítésén alapuló tervezés, amely időben egyszerre, összehangoltan működik. A „minden mindennel összefügg” elvet követve, a közösségfejlesztést minden elemben kiemelten kezelve, pedagógiai eszközökkel dolgozunk.”

A projektet három részre osztották: az első részben egyéni foglalkozások keretében dolgoztak fel témákat. Az első feladat során például olyan feladatot kellett megoldani, ahol egy nyolcadik kerületi lakásban talált óriáskígyóról volt szó. Az álhírek klasszikus példája: a gyerekeket itt mindössze az zavarta össze, hogy egy valódi kígyót ábrázoló videóból vágtak ki hozzá egy képet. A projekt következő része már csoportokban folyt.

Az utolsó, januártól májusig tartó részbe már bevonták a szülőket is: itt azt tapasztalták, hogy azok, akik jártasak az online térben, könnyebben ismernek fel álhíreket, mint azok, akik csak a televízióból tájékozódnak. A családlátogatások során konkrét módszereket, tippeket és tanácsokat adtak át az Igazgyöngy munkatársai.

via Igazgyöngy Alapítvány