Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondanak a Színművészeti rektorhelyettesei és teljes szenátusa is

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tekintettel arra, hogy az egyetemi autonómia összes garanciája elveszett, a vezetőség összes tagja lemond posztjáról – jelentette be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szenátusa hétfőn  rendkívüli sajtótájékoztató keretében.

„A vezetőség határozott lépésre kényszerült. Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani”

– fogalmazott Upor László rektori feladatok ellátó rektorhelyettes a sajtótájékoztatón.

Mint arról a Mércén beszámoltunk, péntek este kerültek ki a Színművészeti Facebook-oldalára azok az új egyetemi dokumentumok, amelyeket Vidnyánszky Attila – a korábbi ígérettekel ellentétben – már alá is írt, és amelyek az SZFE autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják. Az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus szerve többé:

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  •  nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Upor arról beszélt hétfői sajtóeseményen: a vádakkal ellentétben az egyetem változik és fejlődik, idén például elindul a videójáték-tervező szak az SZFE-n.

„Ezért arra gondoltunk Novák Eszterrel (az egyetem rektorhelyettesével), hogy legyen játékos ez a sajtótájékoztató, képzeljük el az utóbbi hónapok eseményét, mint egy videójátékot. De rájöttünk, hogy ez lehetetlen. Nem azért, mert nincs hozzá kedvünk, hanem azért, mert a játék két alapfeltétele nem teljesül: az, hogy a játékosok birtokában legyenek a játékhoz szükséges megfelelő információknak és hogy legyen választásuk.”

Upor szerint az egyetemet érintő döntésekről szinte kivétel nélkül csak közvetve, a sajtóból értesült az egyetem eddigi vezetése, például arról, hogy benyújtották az egyetem működéséről szóló módosítási javaslatot, hogy az egyetem szó kimaradt a modellváltás során létrejövő alapítvány nevéből, és nem értesültek a kurátorok és a felügyelő bizottság névsoráról, valamint azokról az alapokmányokról sem, amelyek meghatározzák, hogy szeptember elsejétől miként kell működnie az intézménynek.

Gáspár Máté, az egyetem távozó tanára azt emelte ki, hogy a mai nap nemcsak azért különleges, mert lezárul egy igen küzdelmes és váratlan helyzetek sorát előidéző folymat, hanem azért is, mert az intézmény sokat látott történetében új korszak kezdődik, hiszen magánegyetemmé válik.

„Úgy gondoltuk, hogy ezt a napot egy rendezvénysorozattal tesszük emlékezetessé”  – mondta Gáspár, hozzátéve, hogy sok mindent tettek annak érdekében, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot, mi történi az utóbbi időben az egyetem körül. A sajtótjákoztatón az SZFE távozó vezetői kronológiai sorrendben felolvasták a modellváltás és Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöki kinvezése óta eltelt eseményekről szóló híreket.

Upor mellett távozik Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó. A három intézeti vezető közül Gáspár Máté már korábban felállt (elmélet), most követte őt Balázs Gábor (film) és Bagossy László (színház) is. Uport korábban jogszerűen szavazta meg rektorának az intézmény, de őt a kormány sosem volt hajlandó formálisan is kinevezni. Gáspár mellett korábban két másik elismert, legendás alkotó és oktató állt fel: Zsámbéki Gábor és Székely Gábor rendezők.

Upor László azt mondta, hogy akik most lemondtak, mindaddig nem vállalnak vezetői feladatokat, ameddig az egyetem önrendelkezése helyre nem áll. Novák Eszter rektorhelyettes bejelentette, hogy az SZFE tanárainak sokasága és hallgatók alkotmányos panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt.

Felelős oktatóként, ameddig lehetséges, hallgatóikat nem hagyják magukra, mert hisznek abban, hogy legfőbb feladatuk és felelősségük a rájuk bízott és bennük megbízó tehetséges fiatalokat tanítani – hangzott még el a sajtótájékoztatón.

Az egyetem hallgatóinak kezdeményezésére hétfő este szolidaritási utcabált is tartanak az egyetem Vas utcai épülete előtt, az esemény 19:00 órakor kezdődik, a Mérce élőben fog közvetíteni róla.

A sajtótájékoztató megtekinthető az Ahang felvételén:

 

 

(Színház Online, 444)

Címlapkép: kép: Mérce