Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alföldi Róbert, Ónodi Eszter és Mácsai Pál együtt tüntet az SZFE-vel az ITM épülete előtt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata tüntetést szervezett hétfő reggelre az egyetemet fenntartó alapítvány alapító jogait gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) épülete elé. Az esemény

azt hivatott bemutatni „hétfő reggel, a munkaidő kezdetén”, hogy „mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett”

– áll a demonstrációt meghirdető Facebook-esemény szövegében.

A tüntetést az egyetem kórusa nyitotta, majd egy hallgató mondott rövid beszédet. „Magyarországon még pislákol a szolidaritás fénye, bebizonyítottuk, hogy van értelme kiállni a jogainkért” – állította beszédében, majd megköszönte a sok segítséget és támogatást, amely nélkül nem sikerült volna eddig fenntartani az ellenállást. Végül felszólította a megjelenteket, hogy tartsanak a hallgatókkal október 23-án, pénteken is, amikor délután 4-től tartanak tüntetést.

Ezt követően olyan ismert művészek olvastak fel az SZFE-t támogató leveleket mint Alföldi Róbert, Ónodi Eszter, Pogány Judit, Mácsai Pál, Hernádi Judit és Mucsi Zoltán. A támogató levelek rengeteg helyről, belföldi és külföldi intézményektől, szervezetektől érkeztek: többek közt a hazai műkritikusok, a Helsinki Művészeti Egyetem, az Európai Művészeti Felsőoktatási Intézmények Szövetsége, az Akadémiai Dolgozók Fóruma, a Színházi Kritikusok Céhe, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Bukaresti Művészeti Egyetem, a Grazi Zene- és Előadóművészi Egyetem, a Wesley János Lelkészképző Főiskola Szenátusa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, az Ausztriai Művészeti Egyetemek Szenátusa, a Bibó István Szakkollégium, a BME hallgatói, a Corvinus Egyetem Szakszervezete, a PTE Filozófia Tanszéke, az ELTE BTK több tanszéke és számos más magyar egyetem és tudományos intézet is szolidaritásáról biztosította az SZFE-t.

A felolvasott leveleket aláírók száma sokezer főt tett ki.

A tüntetést élőben az SZFE közvetítette:

Az SZFE-sek vasárnap délután is tüntettek, akkor az egyetem Vas utcai épülete előtt. A demonstráción 185 művész által aláírt, SZFE-t támogató nyilatkozatot nyújtottak át az egyetemfoglaló hallgatóknak. A levélben az aláírók kiállnak az egyetem autonómiájáért küzdő diákok mellett, és felajánlják támogatásukat és segítségüket.

Vasárnap reggel Szarka kancellár sajtónyilatkozatban fordult az egyetemfoglalókhoz, amelyben „következményekkel” fenyegette meg őket, amennyiben nem tartják tiszteletben a korábbi döntést az előrehozott őszi szünetről, és továbbra is az intézmény épületeiben tartózkodnak.

Az SZFE oktatói vasárnap este nyilatkozatban reagáltak a kancellár fenyegetésére, melyet a 24.hu idéz:

„Alulírottak, az Egyetem tanárai, ragaszkodunk a tanítás folytatásához. A rendkívüli szünetet szakmai és pedagógiai szempontból végtelenül károsnak tartjuk, munkajogi szempontból pedig aggályosnak, hiszen a rendelkezés megsérti a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 122. § (5) bekezdését is, mely szerint a munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. A munkáltató megsérti az Mt. 51. § (1) bekezdését is, amennyiben megpróbálja jogellenesen ellehetetleníteni az oktatók munkavégzését, hiszen a munkáltató köteles a munkavállaló számára a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. Ennek megfelelően az egyetemi épület lezárása, a tantermek bezárása, de akár az internet lekapcsolása is ezzel ellentétes munkáltatói magatartás.

Mindezek figyelembevételével az SZFE oktatói közössége a rendkívüli őszi szünetre vonatkozó rendelkezést semmisnek tekinti, és a hallgatókkal egyetértésben zavartalanul folytatja a munkát az Egyetem létesítményeiben, a szokásos munkarend szerint.”

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Azóta a hallgatók két másik épületet is elfoglaltak, az egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületét is.

Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.