Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Műegyetemtől az Urániáig menetelnek az SZFE diákjai október 23-án

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma, október 14-én délután 3-kor sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai.

A sajtótájékoztató keretein belül hirdették meg 2020 október 23-ai demonstrációjukat, mely során a műegyetemi rakparttól menetelnek majd az Urániáig.

Így emlékeznek meg „szabadságról, bátorságról és a közös kiállás erejéről”, melyek szellemében az 1956. október 23-án megmozdult diákok kiálltak azért, amiben hittek.

A tájékoztatón Szarka Gábor, a hallgatók által illegitimnek tartott kancellár 8 pontos válságkezelési csomagjára is reagáltak. Elmondták, a tanköztársaság minden polgára egyenlő, tehát nincs vezetője, sem képviselete. Ennélfogva elutasítják Szarka Gábor kancellár azon kijelentését, melyben a tanköztársaság képviselőiként az azt meghirdető Upor László lemondott rektorhelyettest és a hallgatókat képviselő Csernai Mihály HÖK-elnököt jelöli meg.

Leszögezik továbbá azt is, hogy kiállnak az egyéni felelősségre vonás ellen, lojalitási nyilatkozat tételére senki sem kötelezhető.

Csató Kata ügyvivő elmondta, Szarka levélben kérte a sztrájkbizottság alapító dokumentumait, továbbá a sztrájkolók névsorát. Ezeket azonban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozatára hivatkozva nem tudják kiadni neki.

Arra kérik, jelöljön meg egy jogalapot, mely lehetővé teszi számára, hogy bekérje ezeket a dokumentumokat, illetve egy jogszerű célt, mely alapján a dokumentumok által tartalmazott adatokhoz hozzáférhet.

Szerintük a Szarka által megvalósítani kívánt adatkezelés sérti a munkavállalói érdekérvényesítést. Mivel az adatok a sztrájkhoz kapcsolódnak, így csak bérszámfejtésre lehet használni őket, tehát csak az ezt végző dolgozók kaphatják meg.

Kijelentették továbbá, hogy folytatják a sztrájkot, illetve fenntartják, hogy az új vezetést illegitimnek tekintik.

A  vezetőség korábbi intézkedéseire reflektálva azt is elmondták, felháborító, hogy az egyetem vezetése zsarolással szorítaná ki őket az épületből, illetve, hogy kikapcsolták az internetet, amiért a kollégista diákok fizetnek.

A tájékoztatón Németh Gábor, az egyetem oktatója is felszólalt, aki azt mondta, ha a Szarka bűnbakot keres, akkor benne megtalálta, ő volt ugyanis a tanköztársaság ötletgazdája.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.

Az eseményt a Mérce élőben közvetítette, ezt az alább tudjátok visszanézni.

Címlapkép: Mérce fotó