Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE új vezetése „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot, és ultimátumot adott a tiltakozóknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetősége, amelyben jelezték: mivel az október 4-én közzétett 8 pontos válságkezelési csomagjukat a hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága is elutasította, ezért újabb 5 pontot fogalmaztak meg, ezúttal azonban inkább ultimátumszerűen, mint javaslatként.

Az SZFE új vezetése a mai napon kikapcsolta internetszolgáltatást az egyetem minden elfoglalt épületében, éppen akkor, amikor a hallgatók 6 órai fóruma megkezdődött volna. A lapunknak nyilatkozó hallgató szerint ezzel megszeghették a Vas utcai kollégiumban elszállásolt diákokkal kötött szerződést.

Az 5 pont a következő:

  1. „Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a „tanköztársaságot” a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.
  2. Amennyiben a „tanköztársaság” a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.
  3. Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keressük meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.
  4. Az Egyetem létesítményei fokozatosan a „tanköztársaság” bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.
  5. Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a Szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat.”

Vagyis a Dr. Szarka Gábor kancellár, Novák Emil mb. általános rektorhelyettes és Dr. Zalán János mb. oktatási rektorhelyettes által szignózott közlemény (ami teljes egészében itt olvasható) értelmében az új vezetőség anyagilag gyakorlatilag ultimátumot adott a hallgatóknak és a sztrájkoló oktatóknak: a tanköztársaság működését nem fogadják el, a tiltakozást egyetemen kívülinek minősítik, tárgyalni továbbra sem a hallgatókkal és az oktatókkal szándékoznak, ellenben nyilatkozásra kényszerítik az intézmény munkavállalóit, oktatóit és hallgatóit az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.

A kancellár egy belső levelezésben egyenesen megtiltotta az egyetemfoglalókkal való együttműködést – erről itt írtunk bővebben.

Szarka a múlt héten is fennakadt a tiltakozók sorfalán, és be sem jutott az épületbe, már akkor is arról beszélt, hogy

„az egyetemfoglalást nem tartjuk a véleménynyilvánítás legitim formájának, ezért azt elutasítjuk.”

Tegnap, azaz hétfőn pedig Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos inkább visszakozott: eredetileg az egyetem részéről felhatalmazást kapó oktatókkal állt szándékában kialakítani egy fejlesztési koncepciót, amelyről később egyeztettek volna a diákokkal. Mivel azonban a tárgyalásra az abból kihagyott diákok is elmentek, Káel inkább lemondta a tárgyalást.

„Az előzetesen megbeszéltekkel szemben hallgatók is eljöttek az egyeztetésre, ezért az oktatókkal tervezett első formális beszélgetésre ez alkalommal végül nem kerülhetett sor” – állt közleményében.

Úgy tűnik, az SZFE új vezetése is inkább erőből akarja átnyomni a kormányzati szándékot az intézmény hallgatóink és oktatóin – a mai közleményből legalábbis egyértelműen az látszik, hogy immár semmilyen szándékuk nincs a megegyezésre, sőt, leginkább hűségesküt várnának el.

Az egyetemfoglalók viszont továbbra is illegitimnek tartják a kuratóriumot és annak kinevezéseit, így az új rektorhelyetteseket és a kancellárt is.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.