Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megtiltotta az SZFE kancellárja, hogy az egyetem polgárai együttműködjenek az egyetemfoglalókkal

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Mérce információi szerint levelet írt Szarka Gábor kancellár, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden oktatója megkapott, de – bár a címzés szerint az „Egyetemi Polgároknak” szól – a hallgatókhoz mindeddig nem jutott el.

A kancellár a levélben egyrészt megtilt minden együttműködést az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal, azokat pedig, akik nem tesznek így (vagyis a továbbiakban is együttműködnek velük), munkajogi felelősséggel fenyeget.

A levélben Szarka úgy fogalmaz:

„A fenti döntés értelmében a mai nappal minden együttműködést megtiltok az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal. Ezzel kapcsolatban minden munkavállalótól elvárom a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak. Azon munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy a magukat a „tanköztársaság” képviselőinek valló személyekkel a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak. Az Egyetemhez tartozó épületekben a gyakorló helyszínek kivételével a kép és hangrögzítő eszközök használatát megtiltom, ugyancsak elrendelem az irodahelyiségek és egyéb munkavégzési és oktatási helyszínek munkaidőn, illetve oktatási tevékenységen túli zárását. Hamarosan kiadom az új helyzetre vonatkozó részletszabályokat is, addig is felhívom az üzemeltetés valamennyi dolgozójának figyelmét, hogy a létesítmények működési rendjét sértő cselekményekről készítsenek jegyzőkönyvet, melyet részemre küldjenek meg. Bízom benne, hogy együttműködésükkel hamarosan helyreállítható az Egyetem normális oktatási és működési rendje.”

A kancellár egyébként ma egy nyilvános közleményben már megfogalmazott 5 pontot, többek közt azzal kapcsolatban, hogy a SZEF vezetése a mai naptól „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot, attól elhatárolódik, infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja. Emellett azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben a tanköztársaság tevékenységét a továbbiakban is folytatja, akkor az SZFE „azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti”, és jelezte azt is, az intézmény valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját levélben fogják keresni, hogy névvel vállalva „nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.”

Az SZFE új vezetése a mai napon kikapcsolta internetszolgáltatást az egyetem minden elfoglalt épületében, éppen akkor, amikor a hallgatók 6 órai fóruma megkezdődött volna. A lapunknak nyilatkozó hallgató szerint ezzel megszeghették a Vas utcai kollégiumban elszállásolt diákokkal kötött szerződést.