Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demonstrálva adták át a 185 művész által aláírt, SZFE-t támogató nyilatkozatot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap délután demonstráció kezdődött az SZFE Vas utcai épületénél. A megmozdulást a színmű polgárainak küzdelmével szolidáris művészek, többek közt Szalai Krisztina és Horgas Péter kezdeményezték.

A demonstratív kiállás során átnyújtottak az egyetemfoglaló hallgatóknak egy 185 művész által aláírt felajánlást, azaz egy „patronáló nyilatkozatot”. Ebben az SZFE-t védőknek ezt írták a pártfogók:

„Kedves SZFE-polgárok!
Egyetértünk veletek, és támogatunk titeket mindabban, amit az autonómiáért, az egyetem szabadságáért tesztek. Nagyrabecsülésünk jeléül felajánljuk támogatásunkat!
Ha bármire szükségetek van, forduljatok bármelyikünkhöz!”

A demonstráció során negyedóránként felhangzott a „Sej, a Titkos Egyetem…” kezdetű dal, ami az SZFE-s tüntetések egyik jól ismert, ikonikus dalává vált az utóbbi hónapokban. A demonstrálók a szintén jelképes piros-fehér színű kordonszalaggal élőláncot alkottak a Vas utcai egyetemépületnél.
Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről.
Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.
Pénteken Szarka Gábor, az egyetem frissen kinevezett kancellárja az előrehozott őszi szünetre hivatkozva megpróbálta kiüríttetni az egyetemi épületeket és a kollégiumot, ám ezt az akciót sikeresen megakadályozták az egyetemfoglalók, akik még aznap este visszafoglalták az előlük korábban elzárt Ódry-színpadot, valamint szombaton, a már elfoglalt két egyetemi épület mellé egy harmadikat is sikerült blokád alá vonniuk a tiltakozó diákoknak a Rákóczi úton.
Vasárnap reggel Szarka kancellár sajtónyilatkozatban fordult az egyetemfoglalókhoz, amelyben „következményekkel” fenyegette meg őket, amennyiben nem tartják tiszteletben a korábbi döntést az előrehozott őszi szünetről, és továbbra is az intézmény épületeiben tartózkodnak.
Címlapkép: kép: Mérce