Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb épületet foglaltak el az SZFE-s diákok

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Vas utcai és a Szentkirályi utcai épület után az egyetem Rákóczi úti épületét is elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói – adta hírül az ATV. A televíziónak nyilatkozó egyik hallgató elmondta, tegnap a Szarka Gábor által elrendelt 6 órai kiürítés előtt mentek fel az Uránia épületében található tantermekbe. Itt termenként 2-3 diák töltötte el az éjszakát, a többi épület megerősített, minden termet külön őrző blokádjához hasonlóan.

A hallgató elmondta, elkezdték úgy érezni, hogy veszélyben van az oktatásuk, az előrehozott „őszi szünet” miatt, amit tulajdonképpen a kancellár az épület kiürítésének érdekében hozatott előre. Hivatalosan viszont azzal indokolt, hogy egyrészt ideje a diákoknak pihenni, másrészt a koronavírusra hivatkozott. Ezekre a megkérdezett hallgató úgy reagált:

Vicces.

„Úgy gondoltuk, hogy akkor van esély arra, hogy folytathassuk a tanulást, ha elfoglaljuk a termeket, és a kulcsok is nálunk vannak.”

Szarka Gábor tegnap reggel adott parancsot az egyetem épületeinek kiürítésére hat órai határidővel, azonban a hallgatókat nem sikerült kiűzni egyik intézményből sem, sőt, visszafoglalták a korábban előlük lezárt Ódry színpadot is, ahol így meg tudják tartani a bázisdemokratikus működésükhöz elengedhetetlen fórumokat is.

Sőt, ezek szerint úgy néz ki, hogy Szarka épület-visszafoglalási ambíciói visszafele sültek el, és az utcára kerülésük helyett egy újabb helyszínnel gyarapodott az SZFE-sek tiltakozása.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalásáról, az egyetem autonómiáját csorbító kuratóriumi kinevezéséről, az új kancellár egyetem kiürítési kísérletéről, az internet kikapcsolásáról ezeken a linkeken olvashattok, a témában írt összes cikkünket pedig itt találjátok.

Címlapkép: Wikimedia Commons