Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kancellár ma este 6-ig kiüríttetné az SZFE épületeit és a kollégiumot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (14:40):

Az SZFE Hallgatói önkormányzata sajtótájékoztatót jelentett be ma este 6 órára a Színmű Vas utcai épületéhez. Az eseményre a sajtón kívül „minden érdeklődőt” is várnak. Az eseménynek erősen valószínű, hogy köze lesz a Szarka kancellár által pénteken bejelentett kiürítéshez, amellyel az SZFE épületeit és kollégiumát használókat sújtja.

A mai napon 18.00 órakor sajtótájékoztatót tartunk az Egyetem Vas utcai épülete előtt.

🏛

A sajtó munkatársai mellett várunk minden kedves érdeklődőt is!

#freeszfe #nemhallgatunk

Posted by Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK on Friday, 16 October 2020

Korábban írtuk:

Szarka Gábor és az egyik új rektorhelyettes, Novák Emil az egyetem dolgozóinak és oktatóinak a mai napon rektori utasítást tartalmazó körlevelet küldtek, tudta meg a Telex. A levélben kijelentik, hogy előrébb hozták az őszi szünetet az intézményben október 16–26. közé, ekkor

„az egyetem épületeiben és kollégiumában karbantartást és fertőtlenítést csinálnak majd, ezért azok zárva lesznek, azokban tartózkodni tilos, azokat maximum péntek este 18 óráig mindenkinek el kell hagynia.”

Csak a kancellár írásos engedélyével szabad az épületekben tartózkodni.

Péntek reggel mindeközben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) Fő utcai épületétől az Alkotmánybíróságig juttatták el csatárláncban az SZFE hallgatói azt a beadványukat, amelyben a taláros testület felé panasszal élnek az egyetem működésének irányítására felállított alapítványt létrehozó törvénnyel kapcsolatban.

A hallgatók azt kérik az alkotmánybíróktól, hogy semmisítsék meg a törvényt, ami szerintük több ponton is alkotmányos jogokat sért, így

  • a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására;
  • a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján hátrányosan megkülönbözteti a Színház és Filmművészeti Egyetemet;
  • a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket;
  • és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát.

„Az igazságosság állandó és örökös törekvés, mindenkinek megadni az őt illetőt.”

– idézte a római jog egyik alapelvét a jog és az azt tápláló erkölcsi erő római istennőjének (Iustitia) öltözött hallgató az Alkotmánybíróság előtt tartott performanszon.

A tiltakozó szónok hozzátette, azért jöttek el, hogy az őket megillető egyetemi autonómiát visszanyerjék.

Míg a hallgatók és a tanárok a legfelsőbb igazságszolgáltatáshoz fordultak, Szarka Gábor, az SZFE nemrégiben kinevezett kancellárja blokkolta az egyetem Vas utcai épületében található gépeken a Facebook elérését. Bár a katonatiszt csütörtökön teljesen lekapcsoltatta az internetet az egyetemen, a Telex értesülései szerint a főépület gépein, amelyeken a mindennapi munka folyik, továbbra is lehet használni. A Facebookot leszámítva mostantól.

A tiltakozó egyetemi polgárok szerdai sajtótájékoztatójukon a vezetőség korábbi intézkedéseire reflektálva elmondták, felháborító, hogy az egyetem vezetése zsarolással szorítaná ki őket az épületből, illetve, hogy (ahogy azt a Mérce elsőként meg is írta) kikapcsolták az internetet, amiért a kollégista diákok fizetnek.

Kijelentették továbbá, hogy folytatják a sztrájkot, illetve fenntartják, hogy az új vezetést illegitimnek tekintik.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.

(Telex, 444)