Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spontán tüntetéssé alakult az SZFE-sek sajtótájékoztatója, sikeresen megakadályozták a kiürítést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elutasítják az SZFE polgárai az egyetem kiürítésére irányuló utasítást, amelyet Szarka kancellár adott ki pénteken napközben. Az egyetem közössége a tanév eredeti rendje szerint, egy hét múlva szándékozik megtartani az őszi szünetet, ahogy azt a péntek esti sajtótájékoztatón bejelentette az egyetemfoglalók küldöttsége.

Jogi úton fognak fellépni az általuk illegitimnek titulált kancellár intézkedésével szemben, mivel

  • szerintük a digitális oktatási rendre való áttérés indokolatlan
  • nincs járványügyi vagy bármilyen alapja a kiürítésnek
  • politikai alapú elhallgattatási szándékkal adták ki a rendelkezést

A hallgatók bejelentették továbbá, hogy birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a helyi jegyzőnél, hogy megakadályozzanak bármiféle fizikai eltávolítási kísérletet a vezetőség részéről. Bejelentették azt is, megerősítették a blokádot, és teremről-teremre őrzik az SZFE épületét.

A kisebb előadással egybekötött sajtótájékoztatón több mint ezren jelentek meg, hogy kifejezzék szolidaritásukat az SZFÉ-sekkel. A Vas utca megtelt tüntetőkkel, akik skandálással, tapssal és molinókkal támogatják az egyetemi polgárok bejelentését.

Az épületfenntartás emberei időközben megkezdték a termek kiürítését, de ezt a sikeresen megakadályozták, az eset még jegyzőkönyvbe is került.

Ahogy a nap folyamán mi is megírtuk, Szarka Gábor és az egyik új rektorhelyettes, Novák Emil az egyetem dolgozóinak és oktatóinak a mai napon rektori utasítást tartalmazó körlevelet küldtek. A levélben kijelentik, hogy előrébb hozták az őszi szünetet az intézményben október 16–26. közé, ekkor

„az egyetem épületeiben és kollégiumában karbantartást és fertőtlenítést csinálnak majd, ezért azok zárva lesznek, azokban tartózkodni tilos, azokat maximum péntek este 18 óráig mindenkinek el kell hagynia.”

Csak a kancellár írásos engedélyével szabad az épületekben tartózkodni.

Péntek reggel mindeközben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) Fő utcai épületétől az Alkotmánybíróságig juttatták el csatárláncban az SZFE hallgatói azt a beadványukat, amelyben a taláros testület felé panasszal élnek az egyetem működésének irányítására felállított alapítványt létrehozó törvénnyel kapcsolatban.

A hallgatók azt kérik az alkotmánybíróktól, hogy semmisítsék meg a törvényt, ami szerintük több ponton is alkotmányos jogokat sért.

A tüntetéssel egybekötött ellenálló akció végül sikeres volt. Nem csak, hogy nem sikerült a kancellár embereinek újabb termeket lezárniuk, és hazazavarni a tiltakozó hallgatókat, de utóbbiak sikeresen vissza is foglalták az esti órákban a korábban előlük elzárt Ódry-színpadot, ahol a fórumokat tartották.

A hallgatók ma bent töltik az éjszakát az egyetemen, az őket támogató tüntetők pedig a késő esti órákra már nagyjából hazamentek.

Címlapkép: kép: Mérce