Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mécsesekkel, virágokkal búcsúztatták az SZFE-t a Vas utcában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Piros és fehér szegfűkkel, mécsesekkel járulnak ma az Színház- és Filmművészeti Egyetem régi, Vas utcai épülete elé azok, akik az egyetem átalakulását a régi intézmény végeként, tehát búcsúként, és gyászként élik meg. Külön búcsúznak az egykori vendégek az egyetem Ódry színpadától, amit az új vezetés jelenlegi helyén bezárásra ítélt, miután az új kampuszra költözést követően, terveik szerint, az épületeket visszaadják a Református Egyháznak.

Délutánra a teljes bejáratot elborították a virágok és a mécsesek is.

Fotó: Fazekas Lázár Benjamin, Mérce

Fotó: Fazekas Lázár Benjamin, Mérce

Az esemény egész nap tart, azt a szervezők nyilvánosan nem hirdették meg, de a szerkesztőségünk birtokába került privát üzenetek tanúskodtak arról, hogy azt elsősorban ilyen módon szervezték meg, és a felhívást is így terjesztették.

Az emlékezőkhöz ma délben csatlakozott Pikó András, a Vas utcai épületet is magába foglaló VIII. kerület ellenzéki polgármestere. A gyertyagyújtásról készült képekhez a polgárgmester csatolta azt a hivatalos választ is, amelyet az SZFE új, erősen kormánypárti kuratóriumának pár nappal ezelőtti levelére válaszként küldött el nekik.

A Vindnyánszky Attila-vezett kuratórium levelében „méltatlan pitiánerségnek” minősítette, hogy Pikó bejelentette, megfosztják Szarka Gábor kancellárt Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetésétől az egyetem körül játszott dicstelen szerepe miatt.

Válaszában Pikó úgy fogalmazott:

„Álláspontomat továbbra is fenntartom, nyilvánosságra hozott érveim alapján továbbra is meggyőződésem, hogy dr. Szarka Gábor úr érdemtelenné vált a korábban neki adományozott kitüntetésünkre.

A kitüntetés visszavonását a polgármester kezdeményezheti és a képviselő-testület dönt róla zárt ülésen.”
Hozzátette azt is, amennyiben Szarka ezt kéri, természetesen nyílt ülésen is megvitathatják intézkedését, ahol a kancellár az ügyhöz hozzá is szólhat. Sőt, Pikó szerint ez a nyílt, rendkívüli ülés kívánatos is lenne, hiszen maga is élőszóban szeretné véleményét megfogalmazni Vidnyánszkyékkal szemben.
Az SZFE diákjai 2020. szeptember elsején jelentették be, elfoglalják az egyetem Vas utcai épületét, az Ódry színapdot és a kollégiumot is, hogy az újonnan kijelölt kuratórium ne tudjon oda bemenni, és hogy az egyetem önrendelkezését és tanszabadságát megőrizzék.
A rekord hosszúságú egyetemfoglalás végül akkor zárult le fizikai valójában, amikor november elején a kormány bejelentette, az egyetemeket és főiskolákat a koronavírus terjedésére tekintettel bezárják. Ekkor a diákoknak is ki kellett költözniük, később pedig az új kuratórium és Szarka kancellár is azzal fenyegette meg az egyetemfoglalásban résztvevőket, nem fogadják el őszi félévüket, holott az oktatás az intézményben folyamatos volt, csupán az új vezetőket nem eresztették oda be.
Végül február 4-én az új egyetemi vezetés is bejelentette, az őszi félévet minden diák számára el fogják fogadni.
Címlapkép: Fotó: Fazekas Lázár Benjamin, Mérce