Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A VIII. kerületi önkormányzat megvonná Szarka Gábortól a Józsefvárosi Becsületkeresztet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pikó András, Józsefváros polgármestere a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a józsefvárosi önkormányzat megvonná dr. Szarka Gábortól, az SZFE kancellárjától a Józsefvárosi Becsületkeresztet.

A VIII. kerület polgármestere Facebook-posztjában kiemeli, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek otthont adó önkormányzatként kötelességüknek tartják, hogy a rendelkezésükre álló eszközzel jelezzék, hogy az SZFE körüli rombolás „elfogadhatatlan és Józsefvároshoz méltatlan”, amelyben dr. Szarka Gábor kulcsszerepet vállalt, amikor elfogadta az SZFE fölé kinevezett kuratórium felkérését az egyetem kancellári tisztségére.

Ezzel Pikó András szerint „érdemtelenné” vált a kitüntetésre.

Szarka Gábor ezredesnek a korábbi városvezetés tíz évvel ezelőtt ítélte meg a „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetést, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott „elévülhetetlen érdemei” miatt.

A kitüntetés visszavonásáról szóló határozati javaslatot a járványügyi veszélyhelyzet utáni első ülésen fogja megvitatni a józsefvárosi önkormányzat képviselőtestülete.

Ez a második példa arra, hogy egy ellenzéki vezetésű önkormányzat az SZFE-ügy miatt szankcionál: korábban Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere elbocsájtotta Soós Pétert, a Pinceszínház igazgatóját, amiért az önkormányzat tudta nélkül szerződött le az átalakított SZFE-nél, mint tanár.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd