Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ungár Péter: a közalkalmazotti státusz elvétele az állam szándékos leépítése

Ez a cikk több mint 3 éves.

Folyamatosan szűkíti le és szünteti meg a közalkalmazotti státuszt a magyar kormány, abból a célból, hogy radikálisan lecsökkentse az állami alkalmazottak arányát. Erre figyelmeztetett új videójában az LMP-s Ungár Péter. Ungár, aki országgyűlési képviselőként régóta viszi a témát, felidézte, Lázár János már 2016-ban arról beszélt, hogy túl sok magyar munkavállaló dolgozik állami állásban, az akkori egymilliós számot pedig a német-magyar iparkamarában tartott beszédében 300.000-re kívánta lecsökkenteni.

Szavait pedig az ellenzéki képviselő szerint tettek is követték: először a szakképzési oktatásban dolgozók veszítették el közalkalmazotti státuszukat, majd a kulturális dolgozók, most pedig „kerülőutakon” az akadémiai és egészségügyi állami dolgozókkal is ez a terv, fejtette ki.

Pedig, ahogyan ő is emlékeztetett erre, a közalkalmazotti státuszt és bértáblát a magyar törvényhozás annak ellensúlyozására hozta annak idején létre, hogy ezekben a létfontosságú szakmákban sohasem tudott volna a közszféra olyan fizetéseket adni, mint a piaci állásokban: azért cserébe pedig hogy a magyar állampolgárok az oktatásban és az egészségügyben, de kulturális területeken is ingyenes vagy olcsó szolgáltatáshoz jutottak, cserébe a közalkalmazotti státusz nehezebb elbocsáthatóságot, valamelyes kiszámíthatóságot ígért.

Ezt a társadalmi szerződést rombolja most szét Orbán Viktor és kormánya, ezzel pedig magát az államot, annak szolgáltatásait építi le, úgy, hogy hamarosan már csak azok férhetnek majd hozzá számos eleméhez, akik meg is tudják majd azt fizetni – mondta el Ungár.

Ungárhoz hasonlóan a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezete már 2019 óta figyelmeztetett arra, a közalkalmazotti státusz elleni kétharmados támadás végső célja a teljes közalkalmazotti státusz „kivezetése” a rendszerből. Ennek keretében kulcsszerepet játszik az átalakításban Palkovics László Innovációs- és Technológiai Minisztériuma is, amely számos ezt a státuszt elveszítő állami alkalmazotti csoport fölötti rendelkezést is átvett 2020 folyamán, ez ellen pedig olyan csoportok, mint a felszámolt MTA kutatóhálózatból kialakított Eötvös József Kutatóhálózat munkatársai már többször felemelték a szavukat.

Az átszervezések ellen a közalkalmazottak és a szakképzésben dolgozó tanárok már 2019 novemberében demonstrációt szerveztek, azonban akcióik ellenére a kormány 2020-ban, részben a járványvédekezés örve alatt folyamatosan, és kíméletlenül vitték véghez a közalkalmazotti jogállás alá tartozók átszervezését.

Egy nemrégen készített felmérés szerint a romló munkaviszonyokat és a fenyegetést a közalkalmazottak maguk is érzékelték, többségük például elégedetlen a munkakörülményeivel is. Arról pedig a Mércén külön cikkben is megemlékeztünk, mennyire kockázatos a lényegében piacosító, kapitalista reformok áterőszakolása az épp járvány-vészhelyzettel küzdő egészségügyben.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi