Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MKKSZ ígéri: sikerre viszi a követelésekért, amelyekért több mint 7000-en sztrájkolnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

11 órától a Kossuth téren is sajtótájékoztatót tartott a közszolgálati sztrájkot szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), illetve a sztrájkkal szolidáris más szervezetek.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke köszöntötte a sztrájkolókat és köszönetet mondott azoknak, akik szolidaritásukat fejezték ki a közigazgatásban dolgozóknak. A szakszervezeti vezető szerint legnagyobb számban (kb. 7000 ember) az önkormányzati dolgozók tették le ma a munkát, kisebb számban pedig a központi közigazgatás dolgozói is. Elmondása szerint a közszolgálati rabszolgatörvény miatt jelenleg utóbbiak vannak a legnehezebb helyzetben.

Boros Péterné hosszan sorolta az ágazatban dolgozók problémáit, és kitért arra is, hogy 11 év után a kormányzat most kb. 17 ezer alkalmazottnak biztosít 20 százalékos béremelést. Ugyanakkor ebben az időszakban a reálkereset veszteség 50 százalékos volt, így az MKKSZ azt szeretné elérni, hogy a béremelések mértéke legalább ezt a veszteséget pótolja.

A szakszervezeti vezető szerint a mai sztrájk révén a dolgozók kifejezték akaratukat a 12 pontos sztrájkövetelések teljesülése iránt, a szakszervezetnek most az a feladata, hogy ezeket a követeléseket sikerre vigye.

Felszólalt a sajtótájékoztatón Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) vezetője is. Eredetileg a SZÁD is csatlakozott volna az MKKSZ sztrájkjához, ám végül a kormányzattal folytatott tegnapi tárgyalásokon ígéretet kaptak a bérrendezésre, így a sztrájkot leállították, de sztrájkészültségben maradtak.

Köves Ferenc elmondta, a kormányzat is elismerte követeléseik jogosságát, ígéreteik viszont csak a nulladik lépést jelentenek, most jön az igazi munka: feltölteni az ígéreteket konkrét tartalommal. Köves szerint a szociális ágazatban dolgozók bérei a bértábla legalján vannak, sok olyan alkalmazott van, aki még a minimálbért sem kapja meg.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSSZ) vezetője a szolidaritás fontosságáról beszélt. A legnagyobb szakszervezeti konföderáció nemrégiben újraválasztott elnök szerint a sikeres sztrájkokat folytató ipari dolgozók buzdították arra, hogy a MSZSZ vállaljon szolidaritás a közigazgatásban dolgozókkal.

Szerinte a magyar munkavállalókban él a szolidaritás, él az összefogás, és a novemberben, a kafetéri megszüntetése elleni tüntetésekkel elkezdődött szakszervezeti folyamat most újabb állomáshoz érkezett: „együtt kell fellépni a kizsákmányoló munkáltatók és a kizsákmányoló kormány ellen”.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a kormányzat által meghiúsított szolidaritási sztrájkjukról beszélt. Elmondása szerint a 60 tankerületből négyben sikerült megegyezniük az elégséges szolgáltatásról a munkáltatóval, de ma reggel utóbbi ezeken a helyeken is ellehetetlenítette a két órás sztrájkot.

Szűcs szerint elképesztő és felháborító, ami történt, és bírósághoz fordulnak az ügyben. Kordás László szerint a kormányzat munkavállalói alapjogot sért, éés ezzel a nemzetközi joggal is szembemegy.

Felszólalt Klausz Heeger, a Független Szakszervezetek Európai Szövetségének (CESI) a főtitkára is, aki 5 millió európai köztisztviselő nevében fejezte ki támogatását a magyar sztrájkolókkal.