Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: lezárjuk a Nagy-Britanniából érkező légiközlekedést, túl lehetünk a második hullám csúcspontján

Ez a cikk több mint 3 éves.

Cikkünk frissül!

Az év utolsó kormányinfóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: egyelőre sem a világban, sem Európában nem beszélhetünk javulásról a koronavírus-járvány tekintetében, ezért a korlátozásokat fenn kell tartani továbbra is. Ugyanakkor hozzátette, a kormány úgy ítéli meg, hogy szentestére mégis indokolt kivételt tenni, ezért – ahogy az ma már rendeletben is megjelent – december 24-e éjszakára felfüggesztik a kijárási korlátozást. A „józan ész és a méltányosság elve alapján” döntött így a kormány, hiszen a családok egyébként is összejöttek volna szenteste, sokan pedig éjféli misére is mennek, ez érdemben nem növeli a kockázatokat – mondta a miniszter.

Gulyás arról is tájékoztatott, hogy a koronavírus új mutációjának megjelenése miatt Nagy-Britanniából éjfél óta Magyarország sem fogad semmilyen személyszállító repülőgépet.

Bár egyelőre nem csökken 180 alá a napi halálozások száma, Gulyás szerint úgy tűnik, túl vagyunk a második hullám csúcspontján, hiszen a fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat, amit remélhetőleg 1-1,5 hét múlva a halottak száma is követ majd.

A vakcinával kapcsolatban továbbra is számtalan bizonytalanság van, ami viszont biztos, hogy december 27-től megkezdődhet az oldás a Dél-pesti Centrumkórházban. Ide 5500 Pfizer-vakcina érkezik, és a covid-betegeket ápoló osztályokon dolgozó egészségügyi dolgozók kapnak először belőle. A következő napokban várhatóan további szállítmányok érkeznek majd, remélhetőleg még idén néhány tízezer rendelkezésre fog állni. Összesen egyébként 17,5 millió vakcinát kötött le Magyarország – mondta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a pedagógusoknak, illetve az iskolai dolgozóknak újra ingyenes, önkéntes tesztelést biztosítanak január 2-án és 3-án, amire holnap indul az regisztráció.

Szentkirályi kiemelte: az első két tesztelési kör részvételi aránya alacsony volt, az átfertőzöttség 2 százalékos. Érdemes azonban megjegyezni: a pedagógusok továbbra sem kapják meg a munkahelyi megbetegedés esetén járó (és a kormány által is megígért) 100%-os táppénzt, így sokan nem merték teszteltetni magukat, hiszen ha kiderül, hogy fertőzöttek, jelentős bércsökkenéssel kényszerülnek karanténba, ami karácsony előtt különösen nehéz helyzetet idézhet elő számukra. Gulyás elmondta, az operatív törzs várhatóan a két ünnep között hoz döntést az online oktatás folytatásának szükségességéről.

A helyi iparűzési adó megfelezésével kapcsolatban elmondta, a kedvezményt a 4 milliárd forintnál alacsonyabb bevételű, legfeljebb 250 dolgozóval rendelkező vállalkozások vehetik igénybe., várhatóan egész 2021-ben. A 25 ezer fő alatti önkormányzatoknak automatikusan kompenzációt biztosít a kormány, de az ennél nagyobb települések esetében is nyitott a tárgyalásokra.

Ahogy arról a Mércén is beszámoltunk, az adókedvezmény bevezetése óriási felháborodást váltott ki, az önkormányzatok csődtől tartanak, Karácsony Gergely főpolgármester szerint az önkormányzatok kivéreztetéséről van szó. Erre Gulyás Gergely azt válaszolta: nem gondolja, hogy a kormánypárti polgármesterek ügyesebbek a baloldali polgármestereknél, vagyis, ha ők meg tudják oldani, hogy kicsit szerényebb körülmények között működtessék az önkormányzataikat, akkor a baloldali polgármestereknek is menni fog – mondta. Gulyás szerint jó lenne, ha az ezzel kapcsolatos a viták nem kizárólag a pártpolitikáról szólnának.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán