Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kapják meg karácsony előtt a 100%-os táppénzt, ezért nem vállalják a tesztelést a pedagógusok

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (16:20):

A Miniszterelnökség az MTI-hez eljutatott közleményében megerősítette, hogy valóban leállítják a tesztelést a bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben.

Az operatív törzs a bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben két hete zajló antigén gyorstesztekkel végrehajtott tesztelési folyamat tapasztalatai alapján ezekben a szakmacsoportokban felmérte az átfertőzöttség mértékét, orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő egyetemisták bevonásával a tesztelők két alkalommal kiszűrték a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében – közölték.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az iskolai teszteléseket követően az operatív törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy ezekben a szakmacsoportokban lesz-e újabb tesztelés a későbbiekben.

Közölték: az operatív törzs döntött arról is, hogy a jövő héten az ügyfelekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő területi közigazgatási dolgozók csoportos tesztelését végzik el.

Korábban írtuk:

Sok pedagógus azért nem jelentkezik az önkéntes tesztelésre, mert a kormány nem tartotta be a nekik tett ígéretét, hogy 100 százalékos táppénzt kapnak, ha a járvány miatt esnek ki a munkából. Pedig egyre több megbetegedést regisztrálnak az iskolákban. – derül ki az ATV riportjából.

A csatornának több pedagógus is elküldte a fizetéséről kapott értesítő SMS-t amiben 60 ezer és 90 ezer forint közötti összegek láthatók. A nyilatkozó tanárok az ATV-nek úgy fogalmaztak, „ez alamizsna nem más”.
„Nagyon sokan jelezték vissza nekünk pedagógusok, hogy nem kívánnak a mostani tesztelésben részt venni, azért, mert tartanak attól, hogy azáltal, hogy kiesnek a munkából, nem csak a helyettesítéssel van problémám, hanem a 100 százalékos táppénzt sem tudják elintézni. Márpedig 50-60-70-80 ezer forintból nem lehet megoldani a karácsonyt.”-Számolt be az ATV híradójának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. 
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezért csütörtökön nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Kásler Miklós Emberi Erőforrás miniszterhez és Maruzsa Zoltán Oktatási államtitkárhoz. A levélben azt kérik, hogy azonnal zárják be a közoktatási intézményeket, rendeljenek el téli szünetet, és haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket mind a pedagógusoknak, mind a szoros kontaktjaiknak. A PDSZ azt javasolja, hogy a kiesett napokat – közel két hetet – június 16-ától 30-áig lehet bepótolni.

A PDSZ-hez tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében.

„Egyszerűsítsék a járvány miatti keresőképtelenség miatt kiesett  keresetek kifizetésének bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést! Ezzel a lépéssel nem csak az oktatásban dolgozókat védenék, hanem mindazokat az egyéb, termelő ágazatban dolgozókat is, akinek a gyermekei így nem hordják haza a vírust.”

-követeli a szakszervezet.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, szinte lehetetlen hozzájutni a 100%-os táppénzhez azoknak, akik a munkahelyükön kapják el a koronavírust.

Eközben Csongrád-Csanád megyében a kormány inkább leállítja a köznevelési és szakképző intézményekben dolgozók tesztelését. – derül ki a PDSZ birtokába került, az intézményvezetőkhöz címzett, kormánymegbízotti levélből.

Breaking!
Elfogtunk egy levelet, és írtátok néhányan már, hogy azt az infót kaptátok az intézményvezetőtől, hogy jövő…

Közzétette: PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – 2020. december 4., péntek

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba