Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szinte lehetetlen 100%-os táppénzt igényelni, ha a munkahelyünkön leszünk koronavírusosak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ha valaki bizonyítottan a munkahelyén betegszik meg, 100 százalékos táppénzt kell kapnia, minden más esetben ugyanis csak a bér 60 százaléka jár a munkavállalónak. Bár Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere szeptemberben leszögezte, azok, akik a munkahelyükön fertőződtek meg a koronavírussal (pl. tanárok), teljes táppénzre jogosultak, ehhez azonban szinte lehetetlen hozzájutni, miközben egyre nagyobb az igény rá – hívja fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Ennek a táppénztípusnak az érdekessége, hogy míg a normál táppénzt két héten keresztül a munkáltató folyósítja, ezt egy az egyben az állam biztosítja. A táppénzt ugyanakkor nem automatikusan utalja a folyósító Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Mint az a PDSZ által orvosok és tanárok visszajelzései alapján leírtakból kiderül, a betegnek keményen meg kell dolgoznia érte.

Ahogy azt már alaposan bevéstük az agyunkba az elmúlt hónapokban, koronavírus-gyanúval a háziorvoshoz kell fordulni, aki – bizonyos feltételek megléte mellett – teszteltetheti a betegét, azonban már ezen a ponton el lehet bukni a 100 százalékos táppénzt, ugyanis ahhoz diagnózisra van szükség. Diagnózis viszont a jelenlegi eljárásrend szerint nem felállítható PCR-tesztelés nélkül, azonban jó eséllyel előfordulhat, hogy a háziorvos antigén tesztet végeztet helyette, hiszen annak igen gyorsan, még a helyszínen megszületik az eredménye, ezzel is tehermentesítve némiképp az ellátórendszert.

Ha az antigén teszt eredmény pozitív, nem is vizsgálódik tovább az orvos: az eljárásrend szerint megkezdi a beteg kezelését és végrehajtja az előírt intézkedéseket, a 100%-os táppénzhez ezen a ponton már nagy valószínűséggel csak magánúton lehet PCR-tesztet csináltatni.

„Csakhogy a saját zsebbenyúlós tesztnek több hátránya is van. Egyrészt a teszt költségét senki sem téríti meg neked, másrészt a privát tesztelési centrumok is igen leterheltek. Nagyon nem mindegy, hogy akkor veszik le a teszthez szükséges mintát, amikor még betegek vagy, vagy majd két hét múlva, amikor már – remélhetőleg – meggyógyultál”

– írja a szakszervezet.

Persze az sem mellékes, hogy a koronavírus-gyanús betegek ekkor már sokszor igen rosszul vannak, közérzetük rossz, nehezen kapnak levegőt, lázasak, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy ebben az állapotban éppen az jár a fejükben, hogyan követeljék ki az orvosuktól, írjon elő egy PCR-tesztet. Márpedig az orvos ezt – némileg érthető módon – igyekszik elkerülni, hiszen neki is át kell verekednie magát a bürokrácia útvesztőin.

Ha – jobb esetben – alapból is PCR tesztet végeztetett az orvos, vagy sikerül megegyezni vele, hogy a pozitív antigén teszt ellenére csináltasson egy PCR-t is, még betegenként(!) nagyjából 2 órányi adminisztráció vár rá, pedig ez a folyamat lehetne sokkal egyszerűbb is. A PDSZ-nek nyilatkozó orvosok tapasztalati alapján a jelenleg érvényben lévő adatszolgáltatási kötelezettséget az amúgy is túlterhelt rendszer egyszerűen nem bírja el.

A 100 százalékos táppénzt az Országos Közegészségügyi Intézet Munkahigiénés és Foglalkozás- egészségügyi Igazgatósága (OMFI) ítéli meg,

azonban ha valakinek sikerül is idáig eljutnia, még mindig nem biztos, hogy sikerrel jár: a döntés birtokában a munkáltatóhoz kell fordulni, akinek jegyzőkönyvet kell készítenie arról, hogy elfogadja a munkahelyi megbetegedés tényét.

„Ha az intézményvezető hajlik arra, hogy beismerje a munkahelyi megbetegedés tényét, akkor elkészíti ezt a jegyzőkönyvet. Az utóbbi hetekben azonban az is jól látszik, hogy vannak intézményvezetők, akik jobban szeretnék, ha nem derülnének ki róluk ki mindenféle vírusügyek, és ezért hajlamosak az ügyek eltitkolására. Kérdés, mire mész majd egy ilyen vezetővel”

– írja a szakszervezet.

Ha a munkáltató elismeri a munkahelyi megbetegedés tényét, a beteg munkavállalónak még vissza kell juttatnia az erről szóló dokumentációt az OEP-hez, és már meg is van a 100 százalékos táppénze.

A PDSZ felhívja a figyelmet: ez a rendszer rossz a betegnek, hiszen számos ponton ki van szolgáltatva a folyamat különböző szereplőinek; rossz az orvosnak, akinek a koronavírus-járvány miatt amúgy is rettenetesen megnövekedtek a terhei és rossz mindenkinek, aki az oktatásban, az egészségügyi, a szociális, a kereskedelmi, a közlekedési területeken dolgozik, és munkája során tömegekkel érintkezik.

„Egy szereplőnek persze jó lehet: a kormánynak – hiszen mérhetetlen mennyiségű táppénzt takarítanak meg azzal, hogy ez a rendszer szinte működésképtelen, és hogy az általa támasztott akadályok megugorhatatlanok”

– fogalmaz a PDSZ, hozzátéve: a kormánynak nem lehet célja, hogy az amúgy is leterhelt háziorvosok és a beteg munkavállalók fussák a köröket, amikor a cél éppen a leterheltség csökkentése kellene legyen. Ezért azt kérik, hogy a kormány haladéktalanul egyszerűsítse rendeletben a 100%-os táppénz igénylésének a módját a munkahelyükön koronavírussal megfertőződött személyek számára.

Címlapkép: MTI/Varga György