Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

WHO: A járvány második hulláma sokkal súlyosabb lesz, mint az első volt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztett, hogy ötszörösen több halálesete lehet a koronavírus-járvány második hullámának, mint amennyien elhunytak az első hullám áprilisi csúcspontján – írja a CNN.  A WHO európai igazgatója, Hans Kluge úgy nyilatkozott:

„Az epidemológiai modellekből származó előrejelzések nem túl bíztatóak… Ezek a modellek azt mutatják, hogy amennyiben folytatódik a fellazítás politikája, 2021 januárjáig a napi halálozási ráta négyszerese-ötszöröse lehet annak, amit áprilisban feljegyeztünk.”

További aggodalomra ad okot, hogy a járvány jelenleg lakosságarányosan jobban terjed Európában, mint az USA-ban.

A járvány ráadásul olyan helyeken is nagy erővel tért vissza, ahol azt az első hullám alatt viszonylag hatékonyan tudták korlátolni – pl. Németországban és Franciaországban. Franciaországban már több mint 800 ezer koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak be és nemrégiben egyetlen nap leforgása alatt 30 ezer beteget regisztráltak. Ezért a francia kormány kijárási tilalmat hirdetett este 9 utánra, aminek betartatásáért 12 ezer rendőr fog felelni.

A járvány súlyosbodott Ausztriában, Belgiumban, Olaszországban és Hollandiában is. Svédországban is fontolgatják a korlátozásokat, ahol ezt korábban bármi áron igyekeztek elkerülni.

Ami viszont igazán súlyos hír Magyarországra nézve, hogy a második hullám nagy erővel csap le azokra a kelet-európai országokra is, ahol az első hullámot viszonylag sikerült megúszni. Csehországban pl. az elmúlt időszakban tizennégy nap alatt több beteget regisztráltak, mint bármely más európai tagállamban, és még az orvostan hallgatókat is behívták segíteni a kórházakba. Lengyelországban pedig kedden közel 9000-rel növekedett a regisztrált betegek száma.

Orbán Viktor korábban úgy nyilatkozott, nem szeretné ha a gazdaság tovább csökkenne a járvány-korlátozó intézkedések miatt. Azonban felmerül a kérdés, lehetséges lesz -e egyáltalán elkerülni a korlátozó intézkedéseket ha a második hullám még súlyosabb lesz, mint az előző. A járvány sikeres kezeléséhez talán előbb azzal az irányvonallal kéne felhagyni, ami annak ellenére kényszeríti munkakeresésre a munkavállókat, hogy a munkahelyek megszünőben vannak – lásd, az első hullám közepén Gulyás Gergely úgy fogalmazott egy kormányinfón: a kormány célja, hogy három hónapon belül mindenki dolgozzon, ezért nem hosszabbítja meg az álláskeresési járadék hosszát. A koronavírus-járvány azonban nem három hónapig tart, sőt, a neheze még előttünk van.