Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: a gazdaság nem eshet a második hullám áldozatául

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel szokásához híven a Kossuth rádióban tájékoztatta a népet a kormányzatot és az ország ügyeit illető aktuális kérdésekről, nem meglepő módon elsősorban a koronavírus-járványt és az egészségügyi, valamint a gazdasági védekezést állítva a fókuszba.

A miniszterelnök legfontosabb mondanivalója az volt, hogy a második hullám idején, vagyis most és az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem számíthatunk olyan komoly járványügyi intézkedésekre, mint a tavaszi időszakban.

Elmondta, hogy „van egy haditervünk” a második hullámra, megemlítve, hogy minden szakértő azt jelezte előre, más lesz a második hullám, ezért másképp kellett elkészíteni a „haditervet”. Kifejtette, azért is kellett egy nemzeti konzultációt tartani, hogy megtudják, mit tartanak fontosnak az emberek, és milyen tapasztalataik vannak az első hullám elleni védekezés tekintetében, ami mint mondta, sokként érte az országot, így egy hét alatt rengeteg változtatást kellett megtenni, amiben az ország véleménye szerint jól vizsgázott. Ez ügyben megdicsérte a nemzetet.

Orbán szerint tudnia kellett a kormánynak, mit tud a nép elfogadni az első hullám tapasztalatai alapján, ezért is szükség volt a nemzeti konzultációra – melyből véleménye szerint kiderült, hogy az emberek azt akarják, hogy az ország „működjön”.

Orbán ez alatt azt érti, hogy a gazdaság minél kevesebb kárt szenvedjen, vagyis minél kevesebb lezárás történjen, minél kevesebb olyan járványügyi intézkedést hozzanak, ami akadályozza az embereket abban, hogy bemehessenek a munkahelyükre dolgozni.

Ez egyébként elsősorban a cégek érdekét szolgálja, tekintve hogy a dolgozók a tőkés társadalomban munkaerejüket a munkáltató érdekében mozgósítják, és az elvégzett munka ellenértékének csupán töredékrészét kapják meg bér formájában, mindazonáltal azt már az első hullám idején láthattuk, hogy a kormány elsősorban a tőke érdekeit szolgálja ki a társadalom jólétét szolgáló intézkedéscsomagokként eladva.

Ennek jegyében nem zárják be az oktatási intézményeket sem, így a szülőknek nem kell megoldaniuk a gyerekek felvigyázását. A miniszterelnök kifejtette, hogy noha „a magyar asszonyok anyatigrisek, de a férfiak is jól küzdöttek”, inkább egyenként helyeznék karanténba a fertőzött tanulókat, ha ez nem megy, akkor teljes osztályokat, majd csak végső esetben zárnának le teljes iskolákat – de a nem fertőzött tanulók felügyeletét ez esetben is megoldanák. Az idősotthonokban, kórházakban, ahol veszélyeztetett egészségi állapotú embereket fenyeget a vírus, ugyanakkor látogatási tilalom lesz.

A miniszterelnök ez ügyben savazta Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert is néhány lélegzetvétel erejéig, a kamaraerdei idősotthonban kialakult fertőzésgóc ürügyén. Mondván, abba kellene hagynia a kísérletezést, és komolyan venni a helyzetet, noha az nem derült ki, hogy milyen jellegű kísérletezésre gondol a mondandójába szintén beleszőtt kerékpársávokon kívül, melyeknek a járványgócok kialakulásához vajmi kevés közük van.

Orbán dicsérte kicsit a gazdasági mentőcsomagot, hiszen több ember dolgozik most, mint januárban, és arra is kitért, milyen szépen felpörgette a kormány a belföldi turizmust, kivéve a budapestit, ami külföldiekre épül. Ennek kapcsán szintén kiosztott néhány jótanácsot Karácsonynak, akinek véleménye szerint a főváros Tarlós alatt felhalmozott tartalékaiból kellene támogatni az érintett iparágakat.

A bevezetendő járványügyi intézkedések között említette a miniszterelnök, hogy

  • komolyan kell venni a kötelező maszkhasználatot, és ezt a rendőrség is be fogja tartatni,
  • kötelező lesz az iskolai testhőmérséklet-ellenőrzés,
  • ingyenes lesz az influenzaoltás,
  • rövid időn belül hatósági árasak lesznek a tesztek.

Amellett, hogy nem lesznek lezárások és nem lesznek olyan intézkedések, mint az első hullám alatt voltak, szombaton lesz az operatív törzs és a gazdasági kabinet ülése, pénteken pedig a miniszterelnök találkozik a V4 országok vezetőivel, hogy megtárgyalják, hogyan lehet szinkronizálni az intézkedéseket.

Orbán szerint vihart kavart, hogy Magyarország lezárta a határait, még ha rugalmasan is. Úgy látja, a brüsszeli bürokraták idegesen reagáltak rá, de át fogják venni a magyar intézkedéseket, ahogy véleménye szerint máskor is át szokták. Viszont mint mondta, a V4-országokkal különösen mély és baráti az együttműködés, ezért akar olyan szabályokat hozni, melyek alapvetően egymásra vonatkoznak, és nem látja, hogy ezen országok lakosai miért ne léphetnének be Magyarországra, ha ugyanolyan szabályokat, ugyanolyan számok mellett alkalmaznak, mint mi.

A szokásos rádióinterjúban a miniszterelnök emellett

  • elbüszkélkedett azzal, hogy a konyhájából telefonált Donald Trump amerikai elnökkel, akinek bízik az újraválasztásában;
  • beszélt európai vezetőkkel is a török-ciprusi konfliktusról, valamint Európa helyéről Kína és az USA mellett a világpolitikában és -gazdaságban;
  • nagyon kollegiális a viszonya külföldi kollégáival,
  • és folyamatosan tanulnak egymástól.

A magyar kormány járványellenes „haditervéről” a következő napokban többször is fog beszélni a miniszterelnök különböző csatornákon, többek között a miniszterelnöki és a kormányzati Facebook-oldalon.

Orbán bizakodó, mivel a gazdaság iránti bizalom erős, elsősorban itthon, így ha kibocsátanak egy kötvényt, akkor az emberek megveszik a kedvező kamatú állampapírokat, és a nemzetközi piacok is bíznak a gazdaságban.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a kedvező kamatú állampapírok elsősorban a vagyonosabbak számára jelentenek kiaknázható lehetőséget, mivel nekik áll rendelkezésükre a vagyon, amit állampapírokba fektethetnek, melyek után az államtól nagyobb összegre számíthatnak lejáratukkor.

Címlapkép: Orbán Viktor / Facebook