Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Konkrétan megtébolyodott a belarusz közmédia, „Litván Szovjet Köztársaságnak” nevezik Litvániát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bőségesen van mit nézni a magyar „közmédián” tapasztalható totális elmebajon is, de ami Lukasenka propaganda-csatornáján (szintén, ugyebár „közmédia”) megy, arra egyszerűen szavakat sem találunk, pedig három, nemzetközi hírekben viszonylag tapasztalt kollégával próbáljuk értelmezni a látottakat.

A különféle kihívásokkal küszködő diktátor, Alekszandr Lukasenka ellen lassan két hónapja emberek száz-és százezrei tüntetnek folyamatosan, és számos ország kormánya kijelentette, hogy nem hajlandó elismerni a választási csalás útján kormányra került népvezér rezsimjét, köztük többek közt az USA, Kanada, Litvánia, Lettország, Lengyelország.

A belarusz „közmédia” vasárnap nemes egyszerűséggel, kinyilvánítva, hogy akkor bizony ők sem ismerik el a környező államokat, „Volt Litván Szovjet Köztársaságnak” titulálta Litvániát, Ukrajnát „Volt Ukrán Szövetséges Szovjet Köztársaságnak” nevezte, Lengyelországot pedig lenépköztársaságozta.


Ha ez mind nem lenne elég, egy másik műsorban a kisterpeszben rángatózó műsorvezető pedig dühödt tirádák közepette az ellenzék által előszeretettel használt piros-fehér-piros régi nemzetiszínű lufikat pukkasztgatott ki tűvel, mint valami disztópikus tragikomédiában szereplő gyermekrémálom-gyáros.

Viszont ma a sorozatos verések és letartóztatások ellenére viszonylag stabilnak tűnő tüntetéshullám újabb állomásához érkezünk, sok városban több tízezres tüntetések várhatók Belarusz-szerte, ezekről – természetesen – beszámolunk majd.