Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést szerveznek az SZFE hallgatói az egyetem szabadságának utolsó estéjére

Ez a cikk több mint 3 éves.

Utcabál-demonstrációt tartanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én, hétfőn, az intézmény alapítványi átállását megelőző estén.

„Gyere és ünnepeld velünk az elmúlt 155 évet! Ki tudja, mit hoz a holnap”

– üzenik a hallgatók, utalva a közelmúlt eseményeinek váratlanságára és a vészesen közelgő tanévkezdés körülményeinek kiszámíthatatlanságára. A hallgatók továbbra is a felsőoktatás szabadságáért tüntetnek, az egyetem modellváltásával kapcsolatban elsősorban a sürgetett folyamatot indokló szakmai érveket, valamint a többízben ígért egyeztetést hiányolják, a kuratórium kommunikációjával szemben ugyanis ilyesmire ezidáig nem került sor.

Az egyetem Vas utcai épülete elé szervezett demonstráció utcabál jellegét a hallgatók és tanárok mellett szolidaritást vállaló zenekarok fellépései adják majd, de felszólalnak a színház- és filmszakma jeles képviselői, valamint az egyetem hallgatói is.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve. Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül. Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett. A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről.

Az erről szóló törvény nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban. Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában. Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!”

– olvasható az esemény leírásában.

A hallgatók legutóbb augusztus elején, az egyetemet fenntartó alapítvány élére kinevezett kuratórium tagjainak névsoráról értesültek a sajtóból, ezután közleményben tudatták, hogy sérelmezik:

az intézmény egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között. Ennek ellenére a kuratórium jogosítványai a mai napig tisztázatlanok.

Az Országgyűlés július elején szavazta meg az egyetem átalakítását. Az elmúlt hónapokban nagy port kavart az SZFE Corvinushoz hasonló működtetési formába és magánkézbe adása: a diákok a szavazás napján a Kossuth téren énekléssel, később az Egyetem épülete előtt tüntettek, korábban pedig mind az intézmény vezetői, mind a hallgatók nyílt levélben fordultak az országgyűlési képviselőkhöz.

Az intézmény egykori hallgatói a Gólyaesküjük felmondásával fejezték ki egyet nem értésüket, és elindult egy petíció is, amit az átalakítással kapcsolatos törvény elfogadásáig több mint 7 ezren írtak alá. A hallgatók, az átalakítás bejelentése óta, maguk által készített figyelemfelkeltő videókkal jelentkeznek. Legújabb sorozatukban oktatóikkal beszélnek szakmai hitvallásról és arról, mit jelent számukra az Egyetem.

Miután kiderült, hogy Vidnyánszky Attila kerül a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának élére, megindult a kormánypárti lapokban a tiltakozó oktatók és hallgatók, illetve általában véve az intézmény eddigi működésének lejáratása. Ahogy arról beszámoltunk, erre válaszul az SZFE hallgatói videót tettek közzé, amelyben tényekkel és adatokkal mutatják be, milyen munka folyt az elmúlt években az intézményben, amelyet most kormányzati akarattal zilálnak éppen szét, anélkül, hogy erről akár az oktatókat, akár a hallgatókat megkérdezték volna. Nemrég az SZFE-t a jövőben fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja, Lajos Tamás támadta a Magyar Nemzetnek adott interjújában a rendezőképzést, állításait azonban az SZFE ismét megcáfolta. Az átalakítás súlyos következményeit máris jól mutatja, hogy Vidnyánszky kinevezését követően az egyetem több tanára is felmondott.

A diákok többször elmondták, nem a modellváltással van a problémájuk, hiszen az, a megfelelő módon meglépve az intézmény több jelenlegi problémáját is megoldhatja.

A probléma a feleslegesen gyors tempó, amivel a minisztérium véghez viszi a változtatást, hiszen az új működési rend szeptembertől lép életbe, ezzel alig pár hónapot adva felkészülésre és alig heteket az előzetes egyeztetésekre a résztvevők számára.

Az érdeminek nem mondható egyeztetések során a diákok javaslatait, amik biztosíthatnák az egyetemi autonómia megőrzését Palkovics lesöpörte az asztalról.

Az SZFE körüli botrányról írt cikkeink itt olvashatóak.