Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényekkel és adatokkal cáfolják az SZFE hallgatói az egyetem ellen indult lejárató hadjáratot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Amióta kiderült, hogy Vidnyánszky Attila kerül a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának élére, folyamatosan zajlik a kormánypárti lapokban a tiltakozó oktatók és hallgatók, illetve úgy általában véve az intézmény eddigi működésének lejáratása.

A minap például Rátóti Zoltán, a kuratórium egyik tagja adott interjút a Mandinernek, amiben kifejtette, hogy szerinte üdvös lenne, ha azt az energiát, „amit a Hallgatói Önkormányzat az ellenállásba fektet, át tudná konvertálni afelé, hogy mi az, amit közösen meg lehet csinálni”.

Augusztus elején derült ki, hogy Vidnyánszky Attilát választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, emellett a kuratórium tagja lesz Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. A kuratórium tagjainak listájáról mind az SZFE oktatói, mind hallgatói önkormányzata kizárólag a sajtóból értesült, így közleményben tudatták, hogy sérelmezik: az intézmény egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

Különösen abszurd volt az M5 műsora, amelyben Vidnyánszky Attilát nem az SZFE hallgatóinak és oktatóinak tiltakozásáról, hanem Gyurcsány Ferencről(!) és a „balliberális oldal” újabb támadásáról kérdezték, amelyet „a konzervatív és keresztény alapokon nyugvó magyar kultúra ellen” indítottak.

A PestiSrácokban pedig egyenesen olyan írás jelent meg, ami liberális hüllőkeltetőnek titulálja az egyetemet, és gyakorlatilag elnémítaná a tiltakozó hallgatókat:

„Márpedig, pajtások, akár elfogadjátok, akár nem, ti jelen pillanatban diákok vagytok, hallgatók, nem pedig a kormány. Nem ti döntötök, hanem ők. Világos? Majd ha egyszer fölnőtök (pár évtized múlva), nos, akkor majd dönthettek bizonyos ügyekben – ám arról, hogy ki vezesse az egyetemet, akkor sem. Azért nem, mert az nem a ti asztalotok, pupákok! Milyen nyelven írjam, üzenjem, morzézzam ezt nektek, hogy fölfogjátok?” – írja a szofisztikált szerző – ki más? -, Pilhál Tamás .

Az SZFE hallgatói ma videót tettek közzé, amelyben tényekkel és adatokkal mutatják be, milyen munka folyt az elmúlt években az intézményben, amelyet most kormányzati akarattal zilálnak éppen szét, anélkül, hogy erről akár az oktatókat, akár a hallgatókat megkérdezték volna.

„Eredményeink pedig igazolják, hogy mekkora szükség van ránk a szakmán belül a fővárosban és vidéken egyaránt.”

És akkor lássunk néhányat ezek közül az eredmények közül:

  • Az elmúlt 10 évben az itt végzett színészek 96 százaléka jelenleg is aktív, 78 százaléka kőszínházban, ebből 38 százalék vidéki színházakban kezdte pályáját.
  • Az utóbbi 30 évben az összes színházi állami díjjal kitüntetettek 74 százaléka, a filmes állami díjat kapók 67 százaléka végzett az SZFE-n.
  • A Színház- és Filmművészeti Egyetemen kívül a világ egyetlen filmes felsőoktatási intézménye sem volt képes három egymást követő évben három hallgatói alkotással Diák Oscar-jelölést kapni (jelölését Kovács István 2018-ban díjra is váltotta).

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem generációkon átívelő örökségét most politikai-ideológiai céloktól vezérelve lerombolják. Ne hagyjuk, hogy egy egyetem szabadságharcát sárba tiporja a hatalom” – zárul a rövid videó, amelyet itt lehet megnézni:

Az SZFE körüli botrányról írt cikkeink itt olvashatóak.