Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bocsánatkérésre szólította fel Vidnyánszkyt az SZFE újabb távozó tanára, Székely Gábor

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyílt levélben jelezte Székely Gábor Kossuth-díjas rendező és tanár, hogy szeptember elsejétől felmondja szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), megkezdett munkáját pedig, ha az osztályfőnökök igénylik, bérezés nélkül folytatja.

Székely, aki korábban 5 évig az egyetem rektora is volt, emellett a magyar színházi élet egyik kiemelkedő alakja, levelét Vidnyánszky Attilának, az SZFE nemrég kinevezett kuratóriumi elnökének címezte, aki ugyanazon a napon kezdi meg munkásságát az intézmény élén, amikor a legendás rendező abbahagyja azt.

Amint azt Székely írja:

„Legutóbbi nyilatkozatában – a korábbiaktól eltérően – szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél, és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen! Megnyilvánulásaiban nem érzi erkölcstelennek azt, hogy 155 éves egyetemünket »szakmabeliként« politikai érdekek miatt gyalázza, és egy jelentős korszak kitűnő művészeinek munkáját, tanári pályáját és erkölcsi feddhetetlenségét teszi kérdésessé. Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak.”

Székely Vidnyánszky Kossuth Rádiónak adott interjújára utal, amelyben többek közt kifejtette, hogy szerinte „nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedik, egy liberális kör”, amely folyamatosan bírálja őt és a vele dolgozó színészeket is.

Székely Gábor, aki szerint „színházainkban, filmjeinkben a magyar emberek közérzetét kell kifejeznünk, a körülöttünk lévő világról kell árnyaltan gondolkodnunk”, és aki nem ezt teszi, az hivatásának nem tesz eleget, nyílt levelét azzal zárja:

„Súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát!”

Augusztus elején derült ki, hogy Vidnyánszky Attilát választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, emellett a kuratórium tagja lesz Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. A kuratórium tagjainak listájáról mind az SZFE oktatói, mind hallgatói önkormányzata kizárólag a sajtóból értesült, így közleményben tudatták, hogy sérelmezik: az intézmény egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

Székely Gábor a harmadik oktató, aki az elmúlt időszakban távozik az egyetemről.

Miután kiderült, hogy az SZFE kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki, azonnali hatállyal beadta felmondását Zsámbéki Gábor rendező, aki 41 éve tanított az intézményben. Szintén felmondott oktatóként és minden egyéb posztján szombat este Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, aki azzal indokolta döntését, hogy az újonnan kinevezett kuratórium az Egyetem által korábban felállított szempontoknak nem felel meg.

Az SZFE körüli botrányról írt korábbi cikkeink itt olvashatóak.

A rendező nyílt levele itt olvasható:

Frissítés (13.05): Sodró Eliza, a Radnóti Színház színésznője is nyílt levelet írt Vidnyánszky Attilának, amelyben arra kérte a rendezőt, mondjon le az SZFE kuratóriumának „bármilyen” posztjáról.

Sodró a levélben úgy fogalmaz:

„Nem látod át a dolgokat, mert egy elefántcsonttoronyból figyeled az eseményeket és csak a nagyszerű rendezői fantáziádra hagyatkozol.”

Nyílt levél id. Vidnyánszky Attilának!
Egy mostohalányodtól

Szia Papa!

Azért a bizalmas hangnem, mert talán még…

Közzétette: Eliza Sodró – 2020. augusztus 17., hétfő