Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi azzal a baj, ha Putyinék le akarják nyúlni a koronavírus-vakcina kutatási eredményeit?

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 444 cikke szerint nyugati titkosszolgálatoknak gyanús lett, hogy az orosz állam által foglalkoztatott hekkerek azon munkálkodnak, hogy a nyugati laborokban folytatott koronavírus-vakcina kutatások eredményeit megszerezzék.

Az NSA jelentése szerint a vélhetően (95 százalékos valószínűséggel) az orosz titkosszolgálatoknak dolgozó, APT29 csoporthoz tartozó Dukes és Cozy Bear hekkerek a vakcinán dolgozó szervezeteket támadnak az Egyesült Államokban, valamint Kanadában.

„Nagy valószínűség szerint azért [tesz így az orosz titkosszolgálat], hogy ellopja a koronavírus elleni védőoltások fejlesztésével és tesztelésével kapcsolatos szellemi tulajdont”

– írja a jelentés nyomán a 444.

A brit kiberbiztonsági központ szerint a kutatásokat nem hátráltatják a „támadások”, vagyis nem vetik vissza a gyógymód fejlesztésén dolgozó kutatókat a munkájukban, Dominic Raab, a hírhedt konzervatív brit külügyminiszter úgy nyilatkozott,

„Elfogadhatatlan, hogy az orosz titkosszolgálatok azokat támadják, akik a világjárvány megfékezésén dolgoznak.

Míg egyesek saját önös érdekeiket hajszolják felelőtlenül, az Egyesült Királyság és szövetségesei folytatják a nehéz munkát a vakcina megtalálása és az egész világ egészsége érdekében”.

Ennél is tovább megy Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője – aki mellesleg úgy tűnik, nem olvasta el a cikket, vagy legalábbis elég felületesen – mikor Facebook bejegyzésében azt írja,

„Szó szerint életveszélyes az önkényuralmak információs hadviselése. A koronavírus kapcsán a kínai titkolózás, dezinformáció és „maszkdiplomácia” mellé felzárkóztak a vakcina körüli csaták. Oroszország az egyik olyan ország, amelyet a legdurvábban sújtotta a leszjárvány. Putyin egy labilis gazdaságú országot vezet, a fokozódó elnyomást és a világméretű destabilizációt használja hatalma megtartására.

Ezért az sem nagy ár számára, ha lelassítja, sőt, akár megakadályozza, hogy ezt a vírusfertőzést megelőzhetővé tegyük. Ez az orosz önkényuralom valódi természete: az egész világot, saját országát is odadobja egy járványnak.”

Azt nem tudni, hogy merő kultúrrasszizmusból („Kínából a vírus jön, Brüsszelből a pénz”), vagy figyelmetlenségből gondolja úgy a képviselő, hogy a kutatási eredmények ellopásával Oroszország hátráltatni kívánja a kutatásokat, vagy hogy Putyin ezzel saját népét dobja oda a járványnak.

Persze, Oroszország egy nem túl fényes diktatúra, és nem lenne példa nélküli, hogy a vezetése a saját népe érdekei ellenében cselekszik, de itt most véleményem szerint egyrészt nem ez a helyzet, másrészt tegyük a szívünkre a kezünket – az Oroszországban és Kínában, valamint egyébként az Európai Unióban működő kapitalista rendszer egyik alapvetése, hogy nem a társadalom széles tömegeinek az érdekében működik.

Mi sem példázza ezt ékesebben, minthogy Putyin hekkereinek el kell lopnia a „szellemi tulajdont” amit a kutatók a vakcina fejlesztése közben termeltek meg.

Ugyanis itt inkább az a hajmeresztő, hogy a piacot uraló, privát gyógyszercégek dolgoznak azon hogy – állami pénzekkel kitömve – mihamarább megtalálják a járvány elleni megnyugtató védelemhez feltétlenül szükséges vakcinát. Teszik ezt külön laborokban, ismereteiket féltett titkokként őrizve, hogy lehetőleg elsőként álljanak elő a gyógymóddal, ezzel a szakmai elismerés mellett nem kevés anyagi haszonra szert téve, ami persze a cégek befektetőinek pénztárcáját vastagítja majd.

Tehát a nyugati titkosszolgálatok itt nem valamiféle nemzeti érdekből figyelmeztetnek az orosz kibertámadások veszélyére, itt nem arról van szó, mint a Stuxnet esetében, ami rombolásával évekre visszavetette az iráni atomprogramot, hanem olyan információk megszerzésére irányuló kísérletről, melyeknek bármilyen józan gondolkodás szerint nyilvánosaknak kellene lenniük.

Mert végül is mi itt a gond? Mi rossz történhet? Ha néhány orosz labor kutatásait sikerül egy kicsit megtolni a nyugati laborok kutatási eredményeivel, az hol probléma?

Inkább örülnünk kellene, ha sikerrel járnak a hekkerek. Nem azért, mert annyira frankó hely lenne a putyini Oroszország, azt teljesen nyugodt lelkiismerettel lehet szidni mint a bokrot (sőt, kell is), de azért itt most mégiscsak azzal állunk szemben, hogy az váltja ki a pánikot, hogy közérdekű információk és eredmények „illetéktelen kezekbe kerülnek”, pedig az ilyen információk lényege, hogy nincsenek illetéktelen kezek.

Vagy vegyük azt az egyébként nem túl valószínű esetet, hogy egyszerű profitszerzés céljából lopkodja az információkat az orosz titkosszolgálat, hogy majd eladja őket a konkurens cégeknek. És akkor mi van? Ismerjék meg egymás eredményeit, hátha akkor hatékonyabban tudnak dolgozni a vakcina kifejlesztésén.

Tehát a nyugati titkosszolgálatok jó szokásukhoz híven a tőkés érdekeket védik, nem valamiféle társadalmi vagy nemzeti érdekről van szó – az ugyanis az lenne, ha állami kutatóközpontok egymással nemzetközi szinten együttműködve dolgoznának a megoldáson. És noha erre is van példa, sajnos nem általános jelenség.

Ez lenne az üdvös nemcsak a Oroszország, de az Egyesült Királyság, Kanada, vagy az Egyesült Államok polgárainak is, hisz ez biztosítaná, hogy a vakcina kifejlesztői ne az önös, anyagi érdekeket helyezzék a középpontba, hanem az ellenszer mihamarábbi, minél szélesebb körű elterjesztését.

Azt ugyanis számtalanszor láthattuk már, hogy magáncégek nem jó gazdái a gyógyszerlicenceknek, erre láthattunk példát, mikor egy alapvető gyógyszer jogait szerezte meg egy befektetési alap, majd árát 13,5 dollárról 750-re emelte  csak azért, mert a tőkés rendszer szabályai szerint megtehette. De az eset nem egyedülálló.

Ilyen jellegű nyerészkedés azért lehetséges, mert az egészségükért vagy gyógyulásukért az emberek vagyonuk jelentős részét hajlandóak feláldozni, a rendszer pedig felkínálja nekik a szabad döntés jogát, hogy megveszik-e a gyógyszert, vagy sem.

Akinek meg nincs megfelelő mennyiségű anyagi tőkéje, annak a rendszer felkínálja a lehetőséget, hogy szabadon dögöljön bele valamilyen gyógyítható kórságba.

Félő, hogy a magáncégek által végzett gyógyszerkutatásnak az lesz a vége, hogy elsőként azon országok fognak hozzájutni a gyógymódhoz, amelyek a legnagyobb bőröndben hozzák a dollárt, és először az eleve jobb helyzetben lévő társadalmi csoportok részesülnek belőle.

A Momentum EP-képviselője pedig reméljük, tényleg csak félreértette a cikket – hisz ha Putyin valóban gátolni próbálná a vakcina fejlesztését, akkor az tényleg rettenetesen káros lenne, valamennyiünk számára. Azonban az orosz titkosszolgálat, úgy tűnik, szokásától eltérően valami olyat tett, ami társadalmilag is hasznos.

Donáth Anna pedig elvileg az Unió népét képviseli, nem a nagyvállalati érdekeket. Bízzunk benne, hogy így is tesz, és küzdeni fog például azért, hogy a nagy gyógyszerkutató laboratóriumok és a gyógyszergyárak kötelesek legyenek nyilvánosságra hozni eredményeiket, és ne lehessen csillagászati árakon forgalmazni életmentő, vagy minőségét nagyban befolyásoló gyógyszereket csak azért, mert a formulája egy bizonyos cég szellemi tulajdona.

Hogy akkor senki nem akar majd gyógyszert gyártani? Hja kérem, akkor államosítani kell a gyárat. És akkor nem a profit céljából fogják a gyógyszereket gyártani és fejleszteni, hanem hogy jobb legyen az emberek élete.

Kiemelt kép: NTV / Facebook