Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába a kormány erőlködése, a Kúria úgy döntött, ki kell fizetni a gyöngyöspatai diákoknak a kártérítést

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Kúria döntése értelmében ki kell fizetnie a két alperesnek a gyöngyöspatai roma diákoknak a korábban megítélt kártérítést, írja az Index.

Három év pereskedés után a debreceni ítélőtábla még tavaly szeptemberben hozta meg másodfokon a döntést, amely szerint hatvan gyereknek 99 millió forintos kártérítést ítélt, amiért 2004 és 2017 között a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában származásuk alapján elkülönítve, alacsonyabb színvonalon oktatták őket.

Az ítélettel szemben a két alperes, a tankerület és a gyöngyöspatai önkormányzat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ezt utasította most el a Kúria.

Az ítélettel kapcsolatban széleskörű kormányzati ellenkampány indult, melynek során a miniszterelnöktől kezdve Rétvári Bencén át a térség fideszes országgyűlési képviselőjéig számos kormánypárti szereplő fejezte ki az ügyben nemtetszését. Az önkormányzat és a tankerület nem is fizette ki a kijelölt határidőre a kártérítést, a kormány ezt azzal magyarázta, hogy bár tiszteletben tartják a független bíróságok döntését,

„mindenképpen szeretnénk elkerülni […], hogy a Kúria döntése által keletkezett bármilyen pénzbeli vagy természetbeni kifizetés ne a gyerekekhez jusson”.

A bírósági döntést felülírni/átértelmezni szándékozó kormányzati kampány ellen tiltakozásképp polgárjogi csoportok tüntetést is szerveztek év elején, amelyen több ezren vettek részt.

Horváth László, Heves megye választott országgyűlési képviselője év elején arról beszélt, hogy a tüntetéseket, amelyek az ítélet betartását követelték, a „Soros György által támogatott szervezetek” szervezték, Orbán Viktor pedig még korábban egy interjúban a romák felelősségét hangsúlyozta. A miniszterelnök akkor úgy vélte, hogy „az elmúlt években áldatlan állapotok jöttek létre” Gyöngyöspatán a roma gyerekek miatt, a nem roma magyarok pedig szép lassan elkezdték kivenni a gyerekeiket az iskolából.

„És most, akik lehetetlenné tették, hogy a gyerekeik tanuljanak, most azoknak milliós összegeket kell fizetni” – állította Orbán.

Még a tervezett új nemzeti konzultációba is bevette volna a kormány a gyöngyöspatai ügyet, áprilisban pedig kiderült, hogy jogszabályba foglalnák, hogy a bizonyítottan iskolai szegregációt elszenvedő diákok számára ne csak pénzbeli kártérítést, hanem oktatási, felnőttképzési szolgáltatást is megítélhessen a bíróság „sérelemdíjként”.

Címlapkép: MTI/Balazs Mohai