Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyöngyöspata fideszes képviselője szerint „Soros emberei” szervezték a mai tüntetést

Ez a cikk több mint 4 éves.

Már a tüntetés kezdete után pár perccel, Facebookos videóban reagált a Gyöngyöpatát is magába foglaló Heves megyei választókerület fideszes képviselője a demonstrációra. Horváth László elítélte a bíróság szegregáció-ellenes ítéletének betartását követelő budapesti megmozdulást, és hangsúlyozta, azt szerinte „Soros György által támogatott szervezetek” műve, akik „nem akarnak békés együttélést magyarok és cigányok között”. Horváth szerint az, hogy „Gyöngyöspatáról egy busznyi ember sem jelent meg” igazolja, hogy a falu 90%-a „nem támogatja a megmozdulást.”

Továbbmenve azt is megjegyezte, szerinte a konfliktust a „Soros szervezetek” és nem a kormány gerjesztette, mivel „harcba hívta” híveit.

Horváth rövid videója egyébként a kormány hivatalos Facebook-felületén jelent meg, és a képviselő azon a parlament előtt állva mondja el a rövid, reakciónak szánt szöveget.

Különösen érdekes az is, hogy a videón Horváth – noha annak felvételén láthatóan Budapesten tartózkodott – pontosan meg tudja mondani, busszal pontosan hány ember érkezett Gyöngyöspatáról.

Korábban arról is kapott híreket a Mérce, hogy a településről korábban egyeztettek már buszokat a fővárosi tüntetés szervezői, Csemer Géza, a helyi roma önkormányzat elnöke viszont arról számolt be, 15 busztársaság is visszamondta ezeket az előre megbeszélt utakat, így a végén tőlük is csak 83-an indultak el. A szám egészen pontosan rímel is Horváth állításaira („alig egy busznyi ember”), az viszont nem világos, erről honnan értesítették őt.

A demonstrációt több szervezet közösen, azért hirdette meg, mert tiltakozni kívántak az ellen, hogy noha a Debreceni Ítélőtábla másodfokon százmillió forint kártérítést ítélt meg a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola szegregáltan oktatott, volt diákjainak, Orbán Viktor már január 9-i sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte az ítéletet, évértékelőjén pedig „nemzeti konzultációt” hirdetett meg – tulajdonképpen arról, betartsa-e a kormány egy magyar bíróság jogerős ítéletét.

A tüntetésen roma jogvédők, és civilek is felszólaltak, és mintegy ötezer ember – romák, nem romák, vidékiek és fővárosiak – közösen követelte, hogy Orbán Viktor és kormánya fejezze be az ítélet megkérdőjelezését, és az etnikai feszültségek szítását az ügyben, és az önkormányzat fizesse meg a megítélt pénzt.

Horváth Lászlónak nem ez az első ilyen megszólalása az ügyben: január 21-én, egy sajtótájékoztatón állítólagosan általa megszerzett, privát Facebook-üzenetekre hivatkozva állította, Soros György állhat a tiltakozás szervezése mögött. Az állításokat azóta sem sikerült hitelt érdemlően bizonyítania.

Címlapkép: Horváth László / Facebook