Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 busztársaság mondta vissza a gyöngyöspatai romák megrendelését, de ez se tántorítja el őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap délután 1-kor tüntetni fog az Idetartozunk Egyesület szervezésében több szervezet, köztük a TASZ, a Helsinki Bizottság és az Autonómia Alapítvány, hogy kifejezzék tiltakozásukat a gyöngyöspatai kártérítési ügybe történt kormányzati beavatkozással szemben.

A budapesti demonstrációra készülődő gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) azonban a szervezés során nem várt akadályokba ütközött:

Az általuk felkeresett busztársaságok sorra mondták vissza félóra-órával a telefonos egyeztetések után a megrendeléseket, összesen mintegy 15 esetben, ezt Csemer Géza, a gyöngyöspatai RNÖ elnöke erősítette meg a Mércének.

Végül napok alatt, de sikerült találni egy busztársaságot, ami vállalta az utat, így a helyi érintett tiltakozók is részt tudnak majd venni a demonstráción.

„Hiába minden, akkor is eljutunk a tüntetésre!”

– kommentálta elszántan a történteket Csemer a Mércének.

Orbán Viktor január 9-én, az év legelső kormányinfóján vetette fel a börtönkártérítések és a gyöngyöspatai szegregált roma gyerekek ügyét, akkor arról beszélt, hogy „az nem szegregáció,” ha a gyengébb értelmi képességekkel rendelkező gyerekek – amelyek között szerinte a romák többségben vannak – külön osztályba kell, hogy járjanak.

A miniszterelnök szerint „a Soros-hálózat” a 100 milliós kártérítési igénnyel okoz etnikai feszültséget Gyöngyöspatán, és tudomása szerint „nem faji szegregáció” történt az említett esetben.

A megítélt, mintegy 100 millió forintnyi kártérítést egyébként nem kapták meg határidőre a a szegregáltan oktatott roma diákok.

Setét Jenő polgárjogi aktivista, a tüntetést szervező Idetartozunk Egyesület vezetője is hasonló eltökéltséggel nyilatkozott Facebook-posztjában a napokban:
Közben persze a kormány se rest megmagyarázni a tiltakozást, ahogy arról korábban beszámoltunk, Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő és az Origo is arról beszélt szombaton, hogy a demonstráció alkalmával Soros-szervezetek akarják egymás ellen uszítani a „magyarokat és a romákat”. A kormánymédia nekiment Setét Jenőnek is, akit „Soros érdekeinek kiszolgálásával” gyanúsít.

A tüntetést a Mérce élőben közvetíti majd, érdemes lesz követni.