Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyűlöletbeszéd miatt jelenti fel Tordai Bence a fideszes Horváth Lászlót és a mihazánkos Dúró Dórát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közösség elleni uszítás bűntette miatt tesz feljelentést Horváth László (Fidesz) és Duró Dóra (Mi Hazánk) ellen Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője – jelentette be a politikus Salgótarjánban.

Tordai emléktáblát avatni érkezett a nógrádi városba, annak a roma férfinak az emléktábláját, aki a rendszerváltás után elsőként esett szélsőjobboldali gyilkosság áldozatául. Danyi Zoltánt 1993-ban gyilkolták meg szkinhedek saját otthona előtt.

Tordai emlékeztetett, a gyilkos cselekedeteknek mindig gyilkos szavak ágyaznak meg.

„Attól tartok, hogy megint valami hasonló tragédia felé indulunk el, hiszen minden gyilkos tett gyilkos gondolatokkal és gyilkos szavakkal volt felvezetve. Ugyanígy Salgótarjánban is a cigányok ellen uszítottak a kilencvenes évek elején, és annak emberhalál lett a vége. Nem akarjuk, hogy ez ismét bekövetkezzen” – tette hozzá.

Horváth és Duró kapcsán elmondta, hétfőn gyilkos szavak hangzottak el az Országgyűlés falain belül is, emiatt feljelenti „ezt a két szélsőjobboldali képviselőt”.

Tordai Bence közölte, Horváth László, aki Gyöngyöspata országgyűlési képviselője nemhogy enyhítené, inkább szítja a feszültséget és azt próbálja elhitetni az emberekkel, hogy az ügy áldozatai valójában tettesek. Azt hazudja, hogy azok, akik kártérítést kaptak egytől egyig tanárverők – tette hozzá. Az ellenzéki politikus azt mondta, erre tett rá egy lapáttal Dúró Dóra, aki törvényesítené a szegregációt.

„Nem tűrünk náci beszédet a parlamentben!” – jelentette ki Tordai, és a gyöngyöspatai kártérítési ítéletek tiszteletben tartásáért szerveződő vasárnapi budapesti tüntetésen való részvételre hívott mindenkit, aki hisz a roma és nem roma magyarok összetartozásában, sorsközösségében.

A tüntetéssel kapcsolatban – ahogy a gyöngyöspatai kártérítési ítéletek kapcsán is – a fideszes megszólalok újfent a Soros-kártyát kapták elő. Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő és az Origo is arról beszélt szombaton, hogy a demonstráció alkalmával Soros-szervezetek akarják egymás ellen uszítani a „magyarokat és a romákat”. A kormánymédia nekiment a vasárnapi tüntetés egyik szervezőjének Setét Jenő roma polgárjogi aktivistának is, akit Soros érdekeinek kiszolgálásával gyanúsít.

Setét Jenővel pénteken közöltünk interjút:

A kormánytöbbség ma azt is bejelentette, hogy milyen kérdések szerepelnek Gyöngyöspatáról az új nemzeti konzultációban. Horváth László közlése értelmében az egyik kérdés arra vonatkozik majd, hogy igazságos-e ez a kártérítés. A másik kérdés az, hogy ha már megítélték ezt a kártérítést nekik, akkor miként teljesítsék

Orbán Viktor január 9-i sajtótájékoztatóján üzent hadat a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai roma fiataloknak, a kormányfő arról beszélt, sérti az emberek igazságérzetét, hogy

„etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

A tipikus cigányellenes negatív sztereotípiára játszó kormányfő állításaival ellentétben a helyzet az, hogy egymás után két bíróság is kimondta, súlyos károkat okozott a fejlődésük szempontjából az, hogy jogellenesen elkülönítve, rosszabb minőségű oktatásban részesülve kellett iskolába járniuk a gyöngyöspatai diákoknak. Az egész életre kiható károk miatt írt elő tehát kárpótlást két hazai bíróság a hazai jogrend értelmében.

A kormányzat akkor is ferdít, amikor a 100 milliós kártérítést hangsúlyozza. Ez egyben nagy összegnek tűnik, de valójában 60 fiatal között oszlik el, a legkisebb kártérítési összeg 350 ezer, a legmagasabb pedig 3,1 millió forint.

A gyöngyöspatai szegregációs ügy jelenleg a Kúria előtt van, a kormány nemrégiben jelentette be, hogy kéri a legfelső bírói testületet, döntsön sürgősségi eljárásban.

(Mérce / MTI)

Kiemelt kép: Párbeszéd