Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A cinizmus csúcsa: a KDNP-s Nacsa Lőrinc szerint civilek uszítják fehérekre a romákat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Most pedig következzen az elmúlt hetek legdurvább politikai képmutatásainak egyike – győztest itt azért nem hirdetnék, mert a mezőny igen erősre sikerült a gyűlölet ellen tüntető, a dolgos mindennapokban egyébként hivatásos kormánypárti gyalázkodó Bayer Zsolttal, valamint a zöld fordulatot bemutató Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a kormánnyal együtt korábban leginkább klímahisztiként aposztrofálta a klímaváltozásról folyó diskurzust.

Na de amit Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata képviselőnek sikerült szombaton bemutatnia, ahhoz hasonló logikai bukfenceknek ritkán lehet szemtanúja a magyar társadalom, tekintve hogy a kormánypárti politikus szerint a „Soros-hálózat” uszítja egymás ellen a magyarokat és a romákat (sic!).

Most el lehetne merengni azon, hogy akkor végülis a magyar meg a roma az két különböző dolog-e, vagy esetleg a romák szintén magyarok, akik egy más etnikumhoz tartoznak, netán kulturális alapú a megkülönböztetés, ésatöbbi, de én most inkább az uszításra koncentrálnék.

A kormányzati kommunikációban „Soros-hálózatként” emlegetett szervezetekkel ellentétben ugyanis a kormány az, ami folytatólagosan uszítja a többségi társadalmat a romák – és bárki más ellen, akinek a bőrszíne éppenséggel nem fehér.

Most eltekintenék attól, hogy tételesen felsoroljam, hogyan cigányozták végig az elmúlt évtizedeket a kormánypárt politikusai és holdudvaruk, mert akkor nagyon hosszú és unalmas lenne ez a cikk, csak néhány címszóban emlékeztetnék Bayer „Cigányliszka” Zsolt, a cigány alkalmazottját kazánba záró Pócs János eseteire, de még a NER-korszak szupertankönyvéből sem maradhatott ki a rasszizmus.

A múlt homályába vesző példákra azonban mondhatnánk, hogy aktualitásukat vesztették, és immár a kormány a roma integráció és a rasszizmus elleni harc, a társadalmi béke és megértés előmozdításának első számú élharcosa. Ha év eleje óta nem azt látnánk, hogy a kormány, a Fidesz és körei szakmányban ontják magukból a hol komor hangvételű, hol pedig az agyatlan debilség határát súroló, esetleg azon messze túlmenően színvonaltalan rasszista propagandát, kétségkívül azért, mert némi uszításból politikai tőkét remélnek.

Orbán Viktor miniszterelnök január 9-én kijelentette, hogy

„[E]gy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

Brávó!

A miniszterelnök nem a német tőkésosztály Magyarországon tevékenykedő prominenseire gondolt, akik a munkások által megtermelt értéket kisajátítva folyamatosan jelentősebb összegeket kapnak mindenfajta munkavégzés nélkül, ugyanis a kontextusból kiderült, hogy a magyarországi cigányságot vette célba.

Ami azért elég sportszerűtlen, tekintve hogy utóbbi csoport jellemzően rosszabb helyzetben van az előbbinél, így hát a miniszterelnöknek is könnyebb céltáblát faragni belőle, meg hát a másikkal ellentétben visszaütni se nagyon tud – ellenben a társadalomban és közös kulturális tudásunkban mélyen lakozik a rasszizmus és a mások megvetése, melyet a jobboldali kormányok kétségkívül igen hatékonyan használnak hatalmuk és támogatottságuk növelése érdekében.

Hát mert ugye milyen a cigány? Nem dolgozik, csak jár a segélyért, természetesen Mercedes-szel, és az egész pereputtyát abból tartja el, amit az államtól kap, amit persze a jóravaló, Fehér, Keresztény, Európai Magyarok (FKEM) termelnek meg.

Na de a miniszterelnök után rázendített a teljes kormánypárti politikus- és megmondóember-gárda, a „börtönbiznisz” mellett a másik központi kommunikációs agendává a „munka nélkül kártérítést kapó gyöngyöspatai cigányok” kerültek, mint akik minden bizonnyal sértik a keményen dolgozó kisemberek igazságérzetét.

Mármint az, hogy a Magyarországon hatályos törvények alapján a cigány gyerekek szegregált oktatása miatt a bíróság összesen százmillió forintnyi kártérítést ítélt meg néhány tucat családnak. Aminek elemzésében a miniszterelnök odáig merészkedik, hogy véleménye szerint Gyöngyöspatán

„az az érzés alakult ki a romákban, hogy ők vannak többségben”.

Tessék? Csak nem cigányterrorral riogat itt valaki? Vagy csak nekem tűnik úgy, hogy ez nem áll túlságosan messze attól a kétezres évek közepi kuruc.infós narratívától, hogy a cigányok majd túlszaporodják a fehéreket, és lesz nemulass?

Amikor a kormány nemzeti konzultációt hirdet a menekültellenes konzultáció után a cigányság ellen is, ki is uszít végső soron? Mi a búbánatos jóistenről delirál a derék kereszténydemokrata Nacsa, mikor a miniszterelnök ilyen színvonalon beszél a cigányságról, és konkrétan kormányzati erőforrásokat használnak fel arra, hogy más bőrszínű emberek ellen uszítsanak?

Amúgy, vajon mennyibe fog kerülni a konzultáció papírostul-postástul-óriásplakátostul-mindenestül? A gyöngyöspatai, szegregált romáknak megítélt kártérítés ahhoz az összeghez képest statisztikai hiba, ez borítékolható – az pedig külön a cinizmus csúcsa, hogy a kormány az – egyébként fals – „aki nem dolgozik ne is egyék” narratíva mellett azzal ágál a kártérítések kifizetése ellen, hogy a falu költségvetését teljesen hazavágná. Igen? Akkor adjon pénzt, csak megtalálják a módját!

Persze ennek a kormányzati uszításnak van egy másik oldala is. Amíg a kormány eléri, hogy az élet- és bérszínvonala miatt teljesen jogosan frusztrált többségi társadalom azt gondolja, hogy a semmirekellő, lopós cigányok miatt él szarul, akiket ráadásul az állam kell, hogy pénzeljen (másik mumus: a bírák), addig sem arra figyel, hogyan nyomorítja meg a rendszer.

Nem valami kifinomult trükk, de ettől még működik, és egy ilyen ügy felfújásával, meg a mesterséges feszültségszítással el lehet terelni a figyelmet arról, hogy a kormány hathatós asszisztenciájával multinacionális cégek lopják meg nap mint nap dolgozók tömegeit, egyre ócskább az oktatási rendszer, melyben nemhogy a romák, de a nem romák jelentős része sem részesül olyan oktatásban, ami hosszútávon a javukat szolgálná, hogy az egészségügyi rendszer romokban – és még sorolhatnám.

Nem, kérem, itt nem arról van szó, hogy a civilmumus ráuszítja a cigánymumust a fehérekre. Itt épp ugyanaz történik, mint amit már láthattunk például a menekültellenes kommunikációs agyrémben, amikor a kormány azzal próbálja maga mellé állítani a társadalmat, hogy az anyagi frusztrációt és a rasszizmust kombinálva a jószerével kisemmizetteket azok ellen hangolja, akik még rosszabb helyzetben vannak.

Ez pedig megbocsáthatatlan, a politikai cinizmusnak egy olyan mélysége, ami – és most írhatnám, hogy még a Fidesztől is meglepő. De az a baj, hogy igazából nem az.

A fekete humor kedvelőinek pedig ajánlom figyelmébe az alábbi két közleményt, melyek egymáshoz képest épp egy óra különbséggel jelentek meg a Magyar Távirati Iroda hírfolyamában:

10:25:

Budapest, 2020. február 22., szombat (MTI) – A „Soros-hálózat” a gyöngyöspatai iskolaügyben egymás ellen akarja uszítani a magyarokat és a romákat, ezt a célt szolgálja a vasárnap Budapestre tervezett vonulásos tüntetés is – mondta Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a kormánypártok nevében szombaton Budapesten újságíróknak.

A politikus kifejtette, a „tüntetés szervezője, Setét Jenő maga is Soros-aktivista”, ahogy szervezete, az Idetartozunk Egyesület is „Soros-pénzből működik”. „A tüntetéshez csatlakozók is jól ismert, külföldről finanszírozott Soros-szervezetek, amelyek számos alkalommal próbáltak már beavatkozni a magyar belpolitikába és nyomást gyakorolni például a bevándorláspolitikánkra” – fogalmazott.

Nacsa Lőrinc kiemelte, „most vasárnap is ott lesz a Soros-egyetemhez köthető Szabad Egyetem, az Amnesty, a Helsinki Bizottság, a TASZ, a Tanítanék, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és még sorolhatnám”. A kormánypárti politikus szerint ezekben a szervezetekben közös, hogy „mind ott vannak Soros fizetési listáján”.

Hangsúlyozta, a „Soros-hálózat valódi célja, hogy félreállítsa a bevándorlásellenes nemzeti kormányt, hogy helyébe saját balliberális bábjait ültesse”. „Az elmúlt években sok mindennel próbálkoztak már, de kudarcot vallottak, most azzal akarnak feszültséget kelteni Magyarországon, hogy egymás ellen akarják uszítani a magyarokat és a romákat” – tette hozzá.

A KDNP képviselője szerint erről szól a vasárnapra tervezett tüntetés és az „egész Gyöngyöspata-ügy” is, amelyet „eleve a Soros-hálózat provokált ki: rávették a roma családokat, indítsanak pert az állam ellen”. „Feszültséget keltettek és most (…) akadályozzák a roma családokkal való békés megegyezést”, sőt „már odáig is elmennek, hogy a roma emberek mögé bújva tüntetést is szerveznek Budapesten” – mondta Nacsa Lőrinc.

A kormánypárti politikus kérdésekre válaszolva aláhúzta, az ügyben érintett gyöngyöspataiak jövőjét a kormány által felajánlott képzések segíthetik a leginkább, erről pedig folyamatosak a tárgyalások. Úgy fogalmazott, amennyiben a vasárnapi tüntetés szervezői is a helyi emberek érdekeit néznék, akkor először le kellene menniük Gyöngyöspatára beszélni az érintettekkel ahelyett, hogy „színjátékot” rendeznek a fővárosban a nemzetközi és a magyar balliberális sajtónak.

11:25:

Budapest, 2020. február 22., szombat (MTI) – Gyöngyöspata iskolapere két kérdésben is téma lesz az új nemzeti konzultációban – közölte Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője szombaton a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban.

A miniszterelnöki megbízott azt mondta, a gyöngyöspatai ügyben „egy külföldről pénzelt szervezet kezdeményezésére” a helyi romák pert indítottak, és végül 100 millió forintos kártérítést ítéltek meg nekik.

Az egyik kérdés arra vonatkozik majd, hogy igazságos-e ez a kártérítés. A másik kérdés az, hogy ha már megítélték ezt a kártérítést nekik, akkor miként teljesítsék – tette hozzá.

„A mi álláspontunk szerint oktatási, képzési programok szolgálnák leginkább a roma közösség érdekét, mert így jutnak munkához és így tudnak kitörni a szegénységből” – hangsúlyozta Horváth László.

Hozzáfűzte, az elmúlt időszakban a cigány társadalomban felére csökkent a munkanélküliség, s a kormány azt szeretné, ha ez a folyamat nem törne meg.

„Ezek fontos kérdések, ezért szerepelnek a konzultációban, és ezért kérjük, hogy mondja el ön is a véleményét” – fogalmazott.

Setét Jenővel készült interjúnkat itt olvashatjátok el, TGM is írt a kormányzati rasszizmusról, ahogy sokakkal együtt főszerkesztőnk, Diószegi-Horváth Nóra is megnyilvánult már az ügyben. A Mércén a témában megjelent írásokat nehéz lenne egytől egyig felsorolni, de erre a linkre kattintva mindet megtaláljátok.