Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az év leggyászosabb tréfája: Bayer Zsolt nemet mond a gyűlöletkeltésre

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés.”

Ezt mondta a minap Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere egy interjúban, hogy aztán kapát-kaszát eldobva mindenki (de tényleg, mindenki, aki már túllendült Schobert Norbert múltheti, nők szülés utáni testét kritizáló kijelentésén) ezen a mondaton pörögjön.

Nyilván nem meglepő, hogy a Fidesz-KDNP is lecsapott Niedermüllerre, hiszen miért is hagynának ki egy ilyen magasra dobott labdát, amikor végre összegyűlhet egy rakás fehér, keresztény, heteroszexuális férfi (meg azért nők is lehetnek köztük), és közösen retteghetnek az ellenük galádul gyűlöletet keltő, őket elnyomni akaró ellenzéktől?

Így esett meg az is, hogy miközben a mai napon Gyurcsány Ferenc a Facebookon coming outolt (nyugi, csak azt vallotta be nagy hősiesen, hogy fehér, keresztény, heteroszexuális, és még férfi is), Bayer „Cigányliszka” Zsolt vezérszónoklatával Mondjunk nemet a rasszizmusra címmel tartottak tüntetést, ahol a Fidelitas elnökétől a Fidesz kommunikációs igazgatójáig magasröptű értekezők igyekeztek hasznot kovácsolni maguknak az általuk kialakított hiszterikus közegben.

Nekünk a Mércénél nincsenek állami milliárdjaink, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amikkel a Fidesz szeretné, hogy foglalkozzunk. És nem igazán izgat fel minket a DK tempója sem, amivel beleálltak ebbe a végtelenül bárgyú, semmire sem jó diskurzusba. Nekünk azokkal az ügyekkel kell foglalkoznunk, amelyek az emberek életére tényleges hatással vannak.

Ezért azt, hogy mi hangzott el ezen a tüntetésen, én nem fogom most leírni. Aki nagyon akarja, bárhol máshol kikeresheti, nyilván hallunk még róla bőven az elkövetkező napokban, a Mérce nem ad teret ilyen álságos, embereket megtévesztő eseménynek.

Azt viszont gyorsan összefoglalom, miről nem beszélt a gyűlöletkeltés ellen hősiesen fellépő Bayer, és miről hallgattak barátai.

  • A gyöngyöspatai szegregációról, illetve a kártérítés kifizetése helyett rasszizmusra buzdító miniszterelnöki kijelentésről.
  • A miskolci kényszersterilizálásról.
  • Az Auróra elleni szisztematikus támadásokról, és ezen belül is az LMBTQ-csoportok fenyegetéséről.
  • Az egyébként a tüntetésen is felszólaló Hollik István Coca-Cola, illetve melegek elleni kampányáról.
  • Arról, hogy a coca-colás felbuzdulásból hogy lett kerekesszékesek, vagyis a fogyatékkal élő emberek megszégyenítése.
  • A komplett, állami milliárdokból évek óta az arcunkba tolt, antiszemita Soros-kampányról.
  • Arról, hogy  Fidesz épp most vette el a TB-t a legszegényebbektől, és ráadásul megbélyegezte őket, mintha szándékosan lopnák meg az egészségügyi rendszert.

Soroljam még?

Összegzésként: a DK és a kormány is rendkívül jól járt ezzel az esettel, gyakorlatilag nulla energiabefektetéssel sikerült közösen médiaeseménnyé felpumpálniuk egy „ügyet”, ami valójában nem is ügy, nincs is aktualitása, nincs mögötte valós tartalom, ellenben mindkét térfélen a cselekvés látszatát sikerült becsomagolni a nagy semmibe, és ezzel sikerült ismét egymásnak feszíteniük a két oldalt, hergelniük, uszítaniuk, pusztán politikai haszonszerzés céljával.

Ez a tüntetés, és a mellette futó ellentüntetés ugyanis erre volt csupán jó: hogy a gyűlölet elleni fellépés hazug álcájába csomagolva újabb gyűlöletre hergeljen.

Mert azt ugye nem gondolja senki, hogy a pályafutása alappilléreit a cigányok (és még hányan mások!) elleni gyűlöletkeltéssel leverő Bayer Zsolt komolyan követelt igazságot az elnyomottaknak ezen a tüntetésen? Annyit legalább hagyjunk meg: ma este a sztárpublicista legalább nem akart senkit a taknyán és a vérén kirángatni sehonnan. Mások nem voltak ennyire visszafogottak.

Tényleg, érdemes volt ezért felkelni mindannyiuknak.