Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön az újabb nemzeti konzultáció: a téma Gyöngyöspata és a börtönbiznisz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Balatonfüreden tartja kihelyezett frakcióülését a Fidesz, amin a Magyar Nemzet értesülései szerint

Orbán Viktor újabb nemzeti konzultációt jelentett be: ezúttal a „börtönbizniszről”, a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról, a Szeviép-ügy kapcsán a bírói korrupció gyanújáról és a gyöngyöspatai kártérítési ügyekről kérdeznék a lakosságot.

A zártkörű balatonfüredi megbeszélésen Orbán Viktor tájékoztatta a a kormány és a Fidesz-frakció előtt álló feladatokról az egybegyűlteket, illetve arról beszélt, hogy a nemzeti konzultációk során hozott „közös döntéseik igazolták a nemzeti egyetértés erejét” – írja a kormányközeli lap. A Fidesz délelőtti sajtóközleménye is a fentebb említett témákat, illetve a bevándorláspolitikát és a határvédelmet tűzte napirendre, azonban az új nemzeti konzultáció csupán a Magyar Nemzet esti értesüléseiben került elő.

Orbán Viktor január 9-én, az év legelső kormányinfóján vetette fel a börtönkártérítések és a gyöngyöspatai szegregált roma gyerekek ügyét, akkor arról beszélt, hogy „az nem szegregáció,” ha a gyengébb értelmi képességekkel rendelkező gyerekek – amelyek között szerinte a romák többségben vannak – külön osztályba kell, hogy járjanak. A gyöngyöspatai szegregációval egyszerre említette meg a „börtönbiznisz” ügyét is, szerinte az, hogy „elítélt bűnözők” a börtönviszonyok miatt kártérítést kapnak, az „elfogadhatatlan”, és ezzel szemben „fel kell lépni”. A miniszterelnök szerint továbbá „a Soros-hálózat” a 100 milliós kártérítési igénnyel okoz etnikai feszültséget Gyöngyöspatán, és tudomása szerint „nem faji szegregáció” történt az említett esetben. A megítélt, mintegy 100 millió forintnyi kártérítést egyébként nem kapták meg határidőre a a szegregáltan oktatott roma diákok.

Alig másfél héttel később Orbán Viktor jegyezte azt a kormányhatározatot is, amellyel felfüggesztették a börtönök zsúfoltsága miatti kártérítések kifizetését. A téma felkavarta a közvéleményt és a szakértői köröket, a Helsinki Bizottság szerint a jogerősen megítélt kártalanítások kifizetésének felfüggesztése azt jelenti, hogy az országban „nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye”.

Január 31-én aztán a miniszterelnök a Kossuth Rádióban többek között arról beszélt, hogy Gyöngyöspatán „az az érzés alakult ki a romákban, hogy ők vannak többségben”.

Később a Mérce is járt a Helsinki Bizottság panelbeszélgetésén, ahol a hazai börtönviszonyokról egy volt fogvatartott, egy kriminológus, egy ügyvéd és egy börtönpszichológus beszélgetett, és ahol megtudtuk, hogy „börtönbiznisz” valójában Magyarországon nem létezik.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt