Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Józsefváros száznál több lakást újíthatott volna fel a koronavírus-propaganda árának tizedéből

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Közösen Józsefvárosért frakció, melynek képviselői tavaly ősszel szereztek többséget az önkormányzatban, nyílt levelet tettek közzé Facebook oldalukon, melyben a fideszes kerületi képviselőket szólítják meg, adjanak magyarázatot viselkedésükre, és bemutatják, miért álságosak a kormány válságkezelési intézkedései. A teljes bejegyzést – Camara-Bereczki Ferenc Miklós oldalán – az alább olvashatjátok el:

 A frakció kifejti: miközben a kerületi önkormányzattól pénzt von el a kormány a koronavírus-járvány és a válság elleni védekezés céljából, két kézzel szórja a pénzt ezzel nem összefüggő célokra.

Noha a fejlesztési támogatást a járvány elleni védekezés ürügyén vonja el a kormány, a frakció kiemeli, hogy ezzel párhuzamosan többek között

  • 300 millió forintot kap a nyíregyházi edzőközpont,
  • miközben a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta 9 milliárdot költött sporttámogatásokra,
  • félmilliárddal emelték a Kastélyprogram támogatását,
  • 3,5 milliárd forintot kap a Terrorelhárítási Központ,
  • kormányzati propagandára pedig újabb 6 milliárd forintot különítettek el.

Az aránytalanságok érzékeltetésére a levélben leírják, többek között lakásfejlesztések maradnak el, melyek a kerületi lakosok érdekeit közvetlenül szolgálnák:

„Önök tudják-e, hogy a 620 millió forintos önkormányzati bérlakásfejlesztés, ami száznál több lakás felújítását jelentette volna, mindössze egytizede a most propagandára elkülönített összegnek? Önök szerint fontosabbak a kormányplakátok a kerületiek lakhatásánál?”

Egyébként a józsefvárosi eset nem egyedi, a IX. kerülettől is többszáz millió forintot vontak el a járvány elleni védekezés címén, de az ellenzéki vezetésű Gödre is rájár a rúd az akkumulátorgyárnak létrehozott kiemelt gazdasági övezet létrehozásával – a gépjárműadó elvonása pedig valamennyi önkormányzatot érinti, kétharmadukat kritikus szinten.

A frakció levele szerint a kerülettől 1 milliárd 125 millió, korábban odaítélt fejlesztési forrást vontak el a kormányzati intézkedések, ez ellen még a kerület országgyűlési képviselője és korábbi polgármestere, a fideszes Kocsis Máté is felemelte hangját.

Ezt némiképp beárnyékolja, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester szerint a támogatások megvonásáról már azelőtt határozat született, hogy Kocsis karakánul kiállt volna, miszerint harcolni fog a kerületnek korábban megítélt pénzért. Pikó lemondásra szólította fel a volt polgármestert, mivel véleménye szerint alkalmatlan és méltatlan pozíciója betöltésére, ennek fényében a járvány elmúltával előrehozott országgyűlési képviselőválasztás kiírását sürgeti a körzetben.

A Közösen Józsefvárosért levele szerint

„Történelmi időket élünk, ami minden nehézsége mellett összehozta a józsefvárosiak közösségét: emberek százai nap-mint-nap azon dolgoznak, hogy egymást és a kerületet segítsék, sokszor önzetlenül, saját felajánlásaikból. Ez a történelmi idő azonban Önöket egyértelmű választás elé állítja: dönteniük kell arról, hogy kinek a szolgálata fontosabb Önöknek: a józsefvárosi lakosoké vagy a Fidesz pártérdekeié. Ez a kettő most szöges ellentétben áll egymással. A Fidesz célja, hogy kicsinyes bosszút álljon a kerületen, megfosztva azt fejlesztési forrásaitól; a kerület célja pedig a fejlődés, aminek elmaradása ugyanúgy sújtja a kormánypárti és az ellenzéki választókat is.”

Véleményük szerint azonban a kerületi Fidesznek fontosabb a párt, mint az önkormányzati képviselőik által képviselt lakosok, mivel

„a kerületi Fidesz-képviselőcsoport vezetője még Kocsis Mátét is megszégyenítő hazugságkampányba kezdett, eltagadva, hogy az elvett fejlesztési források a kerület terveiben szerepeltek volna.”

A levelet a Közösen Józsefvárosért frakció valamennyi képviselője aláírta.

A koronavírus-járvány és a gazdasági válság elleni védekezés címén a kormány nagyszabású mentőcsomagokat jelentett be, ugyanakkor az ezekben megfogalmazott intézkedések jellemzően nem a társadalom széles köreinek érdekeit szolgálják, és az út szélén hagyják a leginkább érintetteket, miközben számolatlanul öntik a pénzt a NER tőkésosztályára, ahogy a külföldi tőke érdekeit is előbbre helyezik az emberekénél.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton