Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondásra szólította fel Pikó András Kocsis Mátét az önkormányzattól elvont támogatások miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lemondásra szólította fel Pikó András, Józsefváros polgármestere a kerület országgyűlési képviselőjét, Kocsis Mátét, valamint a koronavírus okozta vészhelyzet elülését követően a mandátumra előrehozott választás kiírását sürgeti, derül ki egy hivatalos Facebook posztból.

A Belügyminisztérium a mai napon levélben értesítette Józsefváros vezetőségét, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva. A polgármester szerint ilyen mértékű elvonás nem indokolható az ország gazdasági helyzetével, „elég itt csak arra a 9 milliárd forintra utalnom, amit a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta sporttámogatásokra elköltött”, a kormány egyértelműen politikai leszámolásra használja a kialakult helyzetet

A támogatás elvonása miatt a következő projektek nem tudnak megvalósulni:

  • óvoda- és bölcsödefejlesztés 200 millió forint értékben,
  • a Horváth Mihály tér fejlesztése 150 millió forint értékben,
  • a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése 60 millió forint értékben,
  • közbiztonsági fejlesztések 95 millió forint értékben,
  • önkormányzati bérlakásfejlesztések 620 millió forint értékben.

Pikó szerint egyértelmű, hogy Kocsis Máté „méltatlanná és alkalmatlanná vált” a kerületiek képviseletére: a kormánypárti országgyűlési képviselő ugyanis nemrég még úgy nyilatkozott, hogy mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért költségvetési tárgyalásai során.

„Aki becsapja, megvezeti és megrövidíti választóit, az nem méltó az ő bizalmukra többé”

-írja a polgármester, aki ezért mandátumának visszaadására szólította fel Kocsist.

Április végén hasonló fejlesztésmegvonás történt Ferencvárosban, amiről a Mérce is beszámolt: az eredetileg a József Attila lakótelep közösségi házának felújítására szánt 400 millió forintot az országos járványalapbe csoportosították át. A házat legutóbb 2002-ben újították fel.

Emellett a gazdaságvédelmi akcióterv részeként elrendelt gépjárműadó elvonása egy felmérés szerint az önkormányzatok kétharmadát fizetésképtelenné teheti, április közepén pedig az verte ki a biztosítékot, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánították Gödöt, amelynek következtében az önkormányzat legfőbb bevételi forrását, a helyi iparűzési adót se a településnek kell fizetni, hanem a megyének, amelynek közgyűléseiben általában fideszes képviselők vannak többségben.

A józsefvárosi fidesz közleményben reagált cikkünkre:

Most a járvány elleni védekezés és az emberéletek megmentése a
legfontosabb – Reagálás Pikó András nyilatkozatára

A koronavírus-járvány elleni védekezésben összefogásra van szükség, ez most nem a politikai csetepaték ideje. A kormány több ezer milliárd forintot fordít arra, hogy a járvány káros hatásait enyhítse, ebben a közös teherviselésben pedig részt kell venniük a multinacionális cégeknek, a pénzügyi szektornak, a pártoknak és az önkormányzatoknak is. A kormány számos önkormányzat esetében, egységesen hozott döntést a hosszútávú fejlesztési források átütemezéséről, a járvány elleni
védekezési alapba történő átcsoportosításáról. Ezért értetlenül állunk azelőtt, hogy a józsefvárosi polgármester kivonná magát ez alól a közös teherviselés alól, hiszen ő is tudja, most emberéletekről, az emberek egészségének védelméről van szó, az most legfontosabb feladat. A védekezés mind az egészségügy, mind a gazdaság és a munkahelyek védelme szempontjából áldozatvállalást követel mindenkitől, ezért arra kérjük Pikó Andrást, ne ezt az időszakot használja a politikai harcai megvívásához.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd