Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó szerint már az előtt elvették Józsefváros fejlesztési forrását, hogy Kocsis Máté lobbizást ígért a pénzért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénteken újabb fordulatot vett a Pikó András ellenzéki józsefvárosi polgármester és Kocsis Máté, a kerület fideszes országgyűlési képviselője közti vita a VIII. kerület fejlesztési forrásainak átcsoportosításáról. Mint arról mi is beszámoltunk csütörtökön, a Belügyminisztérium a levélben értesítette Józsefváros vezetőségét, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint, korábban már megítélt fejlesztési támogatást vesz el a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Ezt követően Pikó András lemondásra szólította fel Kocsist Mátét, valamint a koronavírus okozta vészhelyzet elülését követően a mandátumra előrehozott választás kiírását sürgette, mert szerinte „méltatlanná és alkalmatlanná vált” a kerületiek képviseletére: a kormánypárti országgyűlési képviselő ugyanis nemrég még úgy nyilatkozott, hogy mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért költségvetési tárgyalásai során.

Pénteken újabb posztot írt közösségi oldalára Pikó, aki szerint az bizonyítja, hogy Kocsis Máté hazudott, hogy a józsefvárosiaktól több mint 1 milliárd forintot elvonó belügyminisztériumi levélben leírták: a korábban már megítélt fejlesztési pénzek elvételéről április 20-án megszületett a kormányzati döntés.

Kocsis Máténak ugyanakkor Pikó szerint már tudnia kellett erről, amikor azt írta ez után 5 nappal, április 25-én, hogy „mindent megtesz” a pénzekért, illetve, hogy a központi költségvetés előkészítő tárgyalásai „csak a következő hetekben” kezdődnek.

„Nem egyszerűen arról van tehát szó, hogy Kocsis Máté alkalmatlan országgyűlési képviselője Józsefvárosnak, aki nem jól lobbizott a kerületéért, hanem arról, hogy öt nappal a fejlesztési pénzekről való döntés megszületése után a rezzenéstelen arccal hazudta, hogy azokért lobbizni fog. Kocsis Máté a Fideszt képviseli, nem a józsefvárosiakat, ezért kell lemondania”

– érvelt Pikó.

Íme a Pikó által hivatkozott, április 25-ei Kocsis Máté-poszt:

A józsefvárosi polgármester szerint a Fidesz abban is hazudik, hogy Józsefváros kivonná magát a közös teherviselés alól. Pikó András úgy gondolja, hogy a korábban már elvont 185 millió forintnyi gépjárműadóval és a most elvett 1 milliárd 125 millió forinttal együtt aránytalanul sokat fizet be Józsefváros a Járvány Elleni Védekezési Alapba.

„A Fidesz tartozik magyarázattal a helyieknek, hogy mi ennek az aránytalanságnak az oka. Józsefváros nem fog lemondani erről a fejlesztési forrásról. Ha a bankoknak vissza tudja fizeti a kormány az állami alapba adott pénzt, akkor fizesse vissza a józsefvárosiaknak is, hiszen a válság elleni védekezés részben éppen az itt élő emberek segítéséről kellene, hogy szóljon” – írja a polgármester.

Pikó szerint a kormány helyben csak akadályozza a védekezést, nem segíti.

„A kerületi háziorvosokat mi látjuk el védőfelszereléssel, nem a kormány. A karantént vállaló időseket és a kórházakból hazaküldött betegeket mi segítjük, nem a kormány. Rendkívüli települési segélyt mi vezettünk be, nem a kormány. Bérleti díj és részletfizetési díj haladékot mi vezettünk be elsőként, nem a kormány. A gyerekek tanulásához mi gyűjtjük a laptopokat, nem a kormány. Aki azt mondja, hogy Józsefváros nem veszi ki a részét a védekezésből, az a józsefvárosiakat sérti meg” – sorolja a kerület vezetője a Facebook-bejegyzésben.

A józsevárosi Fidesz és Kocsis Máté tegnap azzal reagált Pikó bejegyzésére: a koronavírus-járvány elleni védekezésben szerintük összefogásra van szükség, 2ez most nem a politikai csetepaték ideje”. Mint írták, az önkormányzatoknak is részt kell venniük a károk enyhítésében, és a védekezés mind az egészségügy, mind a gazdaság és a munkahelyek védelme szempontjából áldozatvállalást követel mindenkitől, ezért arra kérték Pikó Andrást, „ne ezt az időszakot használja a politikai harcai megvívásához”.

A polgármester csütörtkön közzétett bejegyzése szerint a támogatás elvonása miatt a következő projektek nem tudnak megvalósulni a kerületben:

  • óvoda- és bölcsödefejlesztés 200 millió forint értékben,
  • a Horváth Mihály tér fejlesztése 150 millió forint értékben,
  • a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése 60 millió forint értékben,
  • közbiztonsági fejlesztések 95 millió forint értékben,
  • önkormányzati bérlakásfejlesztések 620 millió forint értékben.

Április végén hasonló fejlesztésmegvonás történt Ferencvárosban, amiről a Mérce is beszámolt: az eredetileg a József Attila lakótelep közösségi házának felújítására szánt 400 millió forintot az országos járványalapbe csoportosították át. A házat legutóbb 2002-ben újították fel.

Címlapkép: Mérce fotó