Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hajléktalan embereket is megbüntettek Franciaországban, mert a karantén idején is kint maradtak az utcán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Civil szervezetek szerint számos hajléktalan embert büntetett meg a francia rendőrség, amiért nem tartották be Macron kormányának kijárási korlátozásait – írja az Euronews.

A francia elnök hétfőn a koronavírus-járvány megfékezése érdekében az olaszországihoz és spanyolországihoz hasonló, de azoknál árnyalatnyival lazább izolációs intézkedéseket jelentett be: a kültéri gyülekezések, családi és baráti találkozók a közterületeken nem engedélyezettek. Kizárólag élelmiszert vásárolni, orvoshoz, bankba vagy gyógyszertárba lehet elmenni otthonról, illetve akik nem tudnak otthonról dolgozni, elmehetnek a munkahelyükre, valamint a kültéri sportolás is engedélyezett.

A szabályokat megszegők 38 és 135 euró közti összegre büntethetők.

Párizsból, Lyonból és Bayonne-ból is arról kapott híreket a hajléktalan és más nélkülöző lakossági csoportokkal dolgozó szolgáltató szervezeteket összefogó Fédération des acteurs de la solidarité (FAS), hogy otthontalanokat is megbírságoltak, amiért nem tudtak eleget tenni az új rendeletnek, így most azt igyekeznek elérni, hogy minden helyi hatóság utasítást kapjon arra, hogy hagyjanak fel ezekkel a szankciókkal.

Egy lyoni, hajléktalan embereket segítő szervezet az Euronewsnak nyilatkozó vezetője szerint a korlátozás első két napjában tucatnyi bejelentést kaptak arról, hogy a rendőrök büntetéssel fenyegetik az utcán élőket. A helyi szállókon nincs elég férőhely, azok a helyek – például bevásárlóközpontok – ahol eddig el tudtak rejtőzni az utcán élők, a járványügyi intézkedések miatt bezártak.

Napokon belül elkülönítő központok nyílnak Franciaország-szerte a fertőzött otthontalanok számára, ám ez nem segít azokon a társaikon, akiknek nincsenek tüneteik, de nem tudnak hová menni.

A lyoni prefektúra azt közölte a büntetések kapcsán: belső vizsgálatot fognak indítani, és ha beigazolódik, hogy hajléktalan embereket büntettek meg közterületen tartózkodás miatt, érvényteleníteni fogják a büntetéseket, mert ezek „ellentétesek a hatóság instrukcióival”.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint a „kollektív karantén” legalább két hétig fog tartani, miután köztudott, hogy ennyi idő szükséges a vírus terjedésének megakadályozásához, de a francia kormány készen áll meghosszabbítani a kijárási korlátozásokat a kórházak túlterheltségének enyhítésére. A kormány pénteken már jelezte is, hogy a „karantént” feltehetően meg kell majd több hétre hosszabbítani.

Az orvostársadalom a lakosság „teljes elkülönítését” szorgalmazza, amely a jelenleginél szigorúbb korlátozások bevezetését jelenthetné.

Emmanuel Macron államfő csütörtökön sajnálatának adott hangot amiatt, hogy

„a franciák nem veszik elég komolyan a korlátozásokat, és még mindig túl sok időt töltenek a szabadban”,

de a kijárási tilalom általános bevezetése egyelőre nincs napirenden.

A francia kormány pénteken bejelentette, hogy a koronavírus fokozódó terjedése miatt szigorítják a kijárási korlátozások ellenőrzését az utcákon, a közutakon, a pályaudvarokon és a repülőtereken.

(Euronews, MTI, via 24.hu)